În data de 17 noiembrie se sărbătorește Ziua Prematurului.
Prematurul este nou-născutul cu vârstă gestațională mai mică de 37 de săptămâni, cu greutatea mai mică de 2.500 grame. Cu toate progresele înregistrate în neonatologie și obstetrică, prematuritatea este încă principala cauza de morbiditate și mortalitate neonatală. În ultimele decade a crescut numărul nașterilor premature pe de o parte și că urmare a progreselor medicale în depistarea semnelor de suferință fetală, care antrenează travaliul prematur indus. Șansă de supraviețuire a unui nou născut prematur este mult mai mare în zilele noastre prin progresele realizate în secțiile de terapie intensivă neonatala.
În copilărie și în perioada de adult, foștii nou născuți prematuri prezintă risc de a dezvoltă astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de cinci ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene.
Prin celebrarea acestei zile se dorește creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură. Scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la nașteri premature și determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităților cu aparatură necesară acestor copii. Complicațiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalității copiilor sub cinci ani. În maternitatea dinSuceava în 2022 s-au născut 221 de prematuri spre deosebire de anul 2021 și 2020 când au fost peste 300. Maternitatea din Suceava este de grad trei care îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame și deține aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii, a declarat Dana Murariu Dana, șef secție Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.