28 februarie – Ziua Protecției Civile în România

Anul acesta se sărbătoresc 87 de ani de la legiferarea înfiinţării primelor structuri cu atribuţii de Protecţie Civilă din ţara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal de catre regele Carol al II-lea şi publicarea în Monitorul Oficial al României a Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene (în anul 1933).

Momentul aniversar din acest an se va întinde în perioada 26 Februarie 2020 – 4 Martie 2020, interval consacrat desfășurării mai multor evenimente, coordonate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava, cu sprijinul autorităților.

În primul rând, subunitățile din tot județul se vor pregăti de oaspeți în perioada amintită. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost informat din timp, astfel încât elevii, părinții acestora și cadrele didactice să ne poată păși pragul în Zilele Porților Deschise. Alături de aceștia, toți sucevenii, cu mic, cu mare, sunt așteptați la sediile pompierilor militari din județ, între orele 9:00 și 15:00, pentru a face cunoștință cu salvatorii și pentru a viziona tehnica de intervenție, dar și pentru a primi sfaturi despre cum să prevină sau să se comporte într-o situație de urgență.

De altfel, tot în acest interval, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari vor desfășura în mai multe unități de învățământ din Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Siret și Vatra Dornei – lecții deschise și exerciții de evacuare în caz de cutremur.

Mai mult, primăriilor din județ au fost informate și li s-au solicitat să angreneze Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în activitățile de informare preventivă, cu desfășurarea unor exerciții demonstrative și distribuirea de materiale specifice protecției civile. Aceasta, cu precădere în zonele unde au fost identificate familii/comunități vulnerabile în cazul producerii situațiilor de urgență și care nu au acces, în principal, la mesajele difuzate prin mass-media și mediul online. Mai sunt vizate familiile cu mulți copii, cu situație materială precară, cu probleme sociale, acolo unde părinții sunt plecați la muncă în străinătate, iar copiii sunt lăsați în grija rudelor, locuitorii din zone izolate…

Pe 28 februarie, de Ziua Protecției Civile, între orele 10:00 și 14:00, se vor constitui puncte de informare preventivă în zonele cu public numeros, de pe lângă centrele comerciale din municipiul reședință de județ, unde se vor distribui materiale informative specifice protecției civile, acțiune la care vor fi cooptați și voluntarii ISU Suceava. Pe lângă sfaturi, sucevenii vor fi familiarizați cu mesajele campaniilor naţionale de prevenire Flăcările Omoară Copii, RISC – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!, Vreau să fiu voluntar! şi Nu tremur la cutremur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top