Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă cauze principale generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Drept urmare, la 11 Mai 2018, Serviciul Rutier Suceava și formațiunile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești au organizat acţiuni tematice pe raza județului, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, pentru combaterea neacordării priorităţii de trecere pietonilor, precum şi pentru combaterea nerespectării normelor rutiere de către pietoni.

În cadrul acţiunii, au fost aplicate 181 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 76.045 lei, dintre care 27 față de pietoni.

Totodată au fost reţinute şi 24, din care șase pentru neacordare prioritate pietoni, nouă pentru viteză și nouă pentru abateri de altă natură.

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de patru – cinci puncte amendă. De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de două – trei puncte amendă.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *