Amplă acțiune derulată de polițiști pentru securizarea parcurilor de pe raza municipului Suceava pe perioada minivacanței

Siguranţa stradală este o prioritate pentru poliţiştii suceveni. Din analizele efectuate a rezultat şi faptul că una dintre cele mai mari îngrijorări ale comunităţii este legată de siguranţa în spaţiul public.

Având în vedere aceste considerente, dar şi faptul că zonele de agrement trebuie să constituie un spaţiu de relaxare pentru cetăţeni şi familiile acestora, unde să se simtă în deplină siguranţă, poliţiştii au iniţiat un demers de securizare a parcurilor de pe raza municipiului Suceava.

Acţiunile zilnice desfăşurate în perioada 27-30 Aprilie 2018 au avut ca scop asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, fiind vizate prevenirea tâlhăriilor stradale, a furturilor din genţi şi buzunare, prevenirea faptelor de violenţă stradală şi a altor acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

În fiecare zi din cadrul acţiunii, între orele 15:00 și 19:00, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității şi poliţiştii de proximitate au mers în parcurile de pe raza municipiului Suceava și în zonele de agrement şi au purtat discuţii cu cetăţenii în vederea responsabilizării şi informării acestora în vederea reducerii riscului victimal, fiind distribuite peste trei sute de materiale educative.

Totodată, în perioada 27-30 Aprilie 2018, în intervalul orar 21:00 – 1:00, Poliția Municipiului Suceava a organizat și executat o acţiune preventiv – reactivă pe linia prevenirii şi combaterii actelor cu violenţă comise în zona parcurilor şi a altor locaţii de pe raza de competență.

La acțiunea organizată au participat poliţiştii Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică – Compartimentul Proximitate și Compartimentul Siguranță Publică și Patrulare, Biroul pentru Centrul Universitar, Biroul Investigații Criminale și Biroul Rutier, în echipe mixte formate din lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava – Detașamentul Mobil și lucrători din cadrul Poliției Locale Suceava în zonele și localurile pretabile la comiterea de fapte antisociale, respectiv în Zona Albina, Zona Curcubeu, zona Cartierului Obcini, Zona Orizont, strada Jean Bart din Cartierul Burdujeni, Zona localurilor Bibliotecă, Studențească, pe strada Alexandru cel Bun (la locul de joacă pentru copii), Parcul Central, Parcul Șipote, Zona Bebelușu (vis-a- vis de catedrală), proximitatea societății Mihalex din Cartierul Mărășești, Parcul Simion Florea Marian, Parcul Trandafirilor și în zona de agrement Tătărași.

La acțiunea organizată au participat zilnic 31 de lucrători, din care 17 polițiști, opt jandarmi și șase lucrători Poliție Locală, acționându-se cu zece autospeciale din dotarea celor trei structuri implicate.

Obiectivele acțiunii au fost prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, in special a celor cu violenţă, ce se comit de regulă în zona parcurilor şi altor localuri de agrement; verificarea legalităţii măsurilor luate de administratorii localurilor pe linia asigurării pazei; identificarea persoanelor care comercializează sau consumă substanţe cu efect halucinogen şi luarea măsurilor legale împotriva acestora; supravegherea şi monitorizarea persoanelor predispuse la fapte antisociale şi care în aceasta perioadă pot întreprinde acţiuni menite să tulbure ordinea şi liniştea publică; identificarea persoanelor străine de localitate care nu își justifică prezența pe raza de competență; depistarea persoanelor urmărite şi a celor care se sustrag executării pedepselor; sancţionarea celor care încalcă prevederile legale; identificarea persoanelor care cerşesc sau care vagabondează şi induc un sentiment de securitate publică.

În cadrul acţiunilor organizate au fost legitimate 649 de persoane, dispunându-se măsura avertismentului/avertizării pentru 99 de persoane pentru diverse acte care încălcau normele de convieţuire socială.

Au fost legitimate 54 de persoane străine de localitate, fiind conduse la sediul poliţiei patru persoane.

Au fost controlate 19 bagaje şi au fost verificate 58 de obiective şi 62 de agenţi de pază.

În cadrul acţiunii au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.620 lei, la Legea 61/1991 modificată, la Legea 15/2016 și la OUG 195/2002 republicată.

Toate persoanele identificate sub influenţa băuturilor alcoolice sau care vagabondau au fost îndepărtate din zona parcurilor, fiind direcţionate către domiciliile lor, iar în unele cazuri dispunându-se transportul la unităţi medicale.

Pozitiv este faptul că pe perioada celor 4 zile de acţiune nu a fost înregistrată nici o sesizare privind infracţiuni stradale în zona parcurilor, cetăţenii având premisele de a se bucura de momente de relaxare în deplină siguranţă pe perioada acestei minivacanțe.

Poliţiştii sunt prezenţi la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale, menţinerea liniştii publice şi pentru a-i descuraja și sancționa pe cei care încalcă regulile de conduită socială.

Pentru a petrece momente plăcute în zonele de agrement și în parcuri și a fi în permanență în siguranță Poliția Română vă recomandă:

  • aveţi grijă de bunurile dumneavoastră și nu le lăsați nesupravegheate;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi;
  • nu consumați alcool în exces;
  • nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele;
  • în caz de urgenţă, sunaţi la numărul 112, suntem la datorie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top