Amplă acțiune desfășurată de polițiști și specialiști DSVSA în piețe și târguri pentru prevenirea actelor ilicite de comerț și pestei porcine

Polițiștii informează cetățenii că începând cu data de 11 Iulie 2018, având în vedere focarele de pestă porcină identificate în zona de sud-est a țării și riscul evoluției agresive a pestei porcine africane în țara noastră, la nivel național a fost suspendată pe perioadă nedeterminată activitatea de comercializare a animalelor în târguri.

La nivelul județului Suceava există zece târguri autorizate, polițiștii și specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Suceava desfășurând în perioada 28-29 Iulie 2018 ample acțiuni de control pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale.

În subsidiar, polițiștii au urmărit și legalitatea actelor de comerț, menținerea ordinii și liniștii publice și respectarea legislației rutiere inclusiv în ceea ce privește transportul de marfă în yona tagurilor și piețelor.

Astfel, zilnic în această perioadă, între orele 5:00 și 9:00, polițiștii din cadrul IPJ Suceava și subunităților, cu sprijin din cadrul DSVSA Suceava au organizat şi executat acţiuni pe raza judeţului Suceava, fiind verificate 24 de unități economice care își desfășoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora.

Au fost aplicate de către polițiști 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.030 lei, din care trei sancţiuni contravenţionale la HG 984/2005, patru sancţiuni contravenționale la Legea 12/1990 republicată, două sancţiuni contravenționale la Legea 145/2014 și șase sancţiuni contravenționale la OUG 195/2002 republicată.

Totodată, polițiștii împreună cu specialiștii DSVSA Suceava au acționat în data de 28 Iulie 2018 în târgul organizat în orașul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic și aplicate două amenzi a câte 720 lei fiecare pentru transport animale fara documente de provenienta si / sau neidentificate.

Au fost efectuate și controale in incinta pieței fiind confiscate 41,8 kilograme produse alimentare(preparate carne / conserve / lactate) și fiind aplicate patru sancțiuni contravenționale in valoare de 2.800 lei.

Ulterior, în data de 29 Iulie 2018, polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava s-au deplasat în târgul din localitatea Veresti, fiind aplicate trei amenzi a cate 600 lei fiecare pentru transport animale fara documente de provenienta si / sau neidentificat. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare având în vedere pericolul crescut reprezentat de această gravă boală pentru regnul animal. Polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava solicită cetățenilor să anunțe de îndată la medicul veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora, în vederea examinării și recoltării probelor de laborator.

De asemenea, informăm cetățenii că este interzisă comercializarea animalelor, inclisiv a porcilor în târgurile de animale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul de ămbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă un impact social puternic din punct de vedere economic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top