Angioplastia carotidiană este o intervenţie pe arterele carotide, necesară atunci când acestea sunt blocate de placa de aterom şi este adesea combinată şi cu introdocerea în arteră a unui stent.

Angiografia și angioplastia arterelor carotide

Stentul menţine artera deschisă şi scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiana şi stentarea pot fi utilizate atunci când metodele chirurgicale tradiţionale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Indicaţiile angioplastiei carotidiene

  • Ateroscleroza. Dacă aveţi arterele carotide îngustate (ateroscleroză) şi chiar dacă nu aveţi simptome de atac cerebral, ar putea fi cazul să aveţi nevoie de angioplastie şi stentare carotidiană. În unele cazuri se poate apela la chirurgia tradiţională carotidiană (endarterectomia carotidiană) pentru a elimina acumularea de plăgi (material gras), care conduc la îngustarea arterelor. Dar de cele mai multe ori angioplastia şi stentarea sunt o opţiune mai bună.
  • Prevenţie atac cerebral. Angioplastia carotidiană şi stentarea pot fi alese pentru a preveni sau pentru a trata un atac cerebral în cazul în care aţi avut un atac cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT, sau atac cerebral minor) sau aveţi o arteră carotidă blocată în proporţie de 70% sau mai mult şi, mai ales, dacă aţi avut un atac cerebral sau simptome ale acestei afecţiuni.
  • Afecţiuni cardiace severe sau boli pulmonare. Starea de sănătate nu este suficient de bună pentru a suporta o intervenţie chirurgicală, de exemplu, dacă aveţi o afecţiune cardiacă severă sau boli pulmonare, aţi făcut tratament cu radiaţii pentru o tumoare la gât sau dacă aţi avut deja o endarterectomie şi s-a produs din nou îngustarea arterelor după intervenţie.
  • Stenoza carotidiană. Stenoza carotidă aterosclerotică este un blocaj al arterei principale a gâtului. Aceasta este o cauză comună de accident vascular cerebral. Este o procedură minim invazivă, care este o alternativă la procedura chirurgicală, endarterectomia carotidei standard.

Medicii inseră un cateter cu un balon mic în vâr în artera. Umflarea balonului comprimă ţesutul gras şi lărgeşte artera îmbunătăţind fluxul de sânge. Apoi introduc şi implementează un stent pentru a se evita îngustarea arterei din nou.

Rezultate

Dacă se găsesc stenoze, se pătrunde prin acestea cu un ghid subţire, se amplasează un filtru de protecţie antiembolie în scopul de a proteja creierul în cazul dizlocării unei plăci de aterom, se traversează stenoza cu un stent din Nitinol autoexpandabil care se fixează de-a lungul stenozei carotidiene. Prin această intervenţie se restabileşte fluxul sangvin spre creier şi se elimină riscul unui AVC. Stentul menţine artera deschisă şi scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Pentru majoritatea oamenilor angioplastia şi stentarea carotidiană creşte fluxul de sânge prin artera blocată, reduce riscul de atac cerebral sau simptomele acestei afecţiuni. Cu toate acestea, în cazul în care aveţi simptome că afecţiunea ar reveni, cum ar fi probleme cu mersul pe jos, cu vorbitul, o amorţeală pe o parte a corpului sau alte simptome similare cu cele pe care le aveaţi înainte de procedură, mergeţi la medic.


+4 0742 633 424
contact@creteanu.ro
creteanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *