Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs acestor mesaje care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni.

Pagubele sunt de multe ori mari iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.

Cum te poți proteja de fraude:

  • nu trimite bani în avans;
  • nu trimite copii după actele personale;
  • evită să faci schimb de produse prin curier;
  • reține faptul că site-urile specializate nu intermediază plăți între vânzător și cumpărător;
  • evită ofertele de tipul 3+1 gratis;
  • nu răspunde mesajelor în altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate.

Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora. Nu doar metoda accidentului sau păcăleala prin sms fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la negru, achiziţionarea de bunuri prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului sunt tot atâtea cazuri ce vă pot lăsa cu buzunarele goale.

Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *