Lăsarea nesupravegheată a animalelor pe carosabil reprezintă un real pericol pentru siguranța traficului rutier. În special, pe timpul nopții, apariția unor animale domestice sau sălbatice pe partea carosabilă generează un risc sporit de accident rutier.

Tocmai de aceea, recomandăm încă o dată șoferilor să circule cu viteză redusă pe raza localităților dar și pe segmentele de drum din zonele împădurite, semnalizate cu marcaje rutiere care avertizează cu privire la riscul apariției pe carosabil a unor animale sălbatice.

Evitarea unor astfel de potențiale obstacole necesită o atenție sporită și reflexe foarte bune și poate fi făcută doarîn condițiile unei viteze reduse de deplasare.

Pe lângă recomandările pentru șoferi, atragem atenția și proprietarilor de animale cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru ca acestea să nu ajungă pe carosabil.

Precizăm că în conformitate cu art. 17 din Legea 61/1991 modificată lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 500 lei. În cazul în care acest fapt a generat și producerea unui eveniment rutier, poate fi atrasă și răspunderea penală în consecință.

Exemplificăm pericolele prezentate de animalele nesupravegheate pe partea carosabilă prin două evenimente rutiere din acest weekend care s-au produs din această cauză. Din fericire nici unul nu a avut urmări grave.

Pe lângă recomandările preventive precizăm faptul că, în astfel de cazuri, șoferul este obligat, conform legislatiei in vigoare (articolul 79 din Codul Rutier), sa se prezinte in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, pentru intocmirea documentelor de constatare. Poliția constată accidentul conform normelor legale in vigoare și elibereaza documentele necesare conducatorului auto pentru ca acesta să-și poată repara mașina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *