Atenție la modul de asigurare a locuințelor!

În ultimele două zile polițiștii au fost înregistrate trei fapte de furt, activitatea infracțională fiind facilitată și de lipsa adoptării unui comportament preventiv. Ușile locuințelor au fost lăsate deschise, anexele nu au fost asigurate, sau proprietarii au lăsat efectiv cheia în ușă.

Furturile din locuinţe reprezintă o problemă cu care se confruntă atât cetăţeanul, cât şi poliţia.

Adesea, după vizita unui infractor în locuinţa sa, victima se întreabă De ce tocmai la mine?. Nu trebuie ignorat faptul că, înainte de a da lovitura, cei mai mulţi dintre hoţi studiază mai întâi terenul şi acţionează acolo unde descoperă elemente favorizante (uşi lăsate descuiate, uşi care se pot sparge cu uşurinţă, case locuite de persoane în etate, singure, suferinde, care nu se pot apăra, încrezătoare şi care simt nevoia comunicării cu alte persoane…).

Cunoscând faptul că un om informat este un om prevenit vă recomandăm următoarele:

  • asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; asiguraţi un iluminat corespunzător atât în locuință, cât şi în preajma anexelor;
  • atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari / locatari;
  • nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;
  • nu lăsaţi bilete în uşă prin care anunţaţi că sunteţi plecaţi de acasă şi nu faceţi public acest lucru; rugaţi vecinii să vă supravegheze casa; uneori este cea mai bună metodă de prevenire a furturilor din locuinţe;
  • nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;
  • în cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.

Protejați-vă casa!

Nu primiţi în curte cetăţeni străini de comunitate, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră!

Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere nic iun moment !

Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!

Încuiaţi uşile şi ferestrele când plecaţi de acasă, iar animalele nu le lăsaţi afară din curte, nesupravegheate !

Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!

Dacă veţi lăsa mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă!

Nu ţineţi sume mari de bani în casă!

Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!

Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!

Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top