În perioada 27 Octombrie 2020- 15 Martie 2021, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția intitulată Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli – Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai.

Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli - Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai

Cele 145 de obiecte de patrimoniu sunt o dovadă a măiestriei inegalabile a meșterilor chinezi în arta prelucrării aurului, precum și o dovadă excepționalului rafinament al curții imperiale chineze în timpul dinastiei Ming (1368-1644), în special domnia împăratului Wanli (1573-1620). Vasele, obiectele de podoabă, sceptrele realizate din aur și decorate cu pietre prețioase sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect și fiecare decorație având semnificație pentru cel care primea obiectul. Traficate prin comerțul ilicit de antichități în Japonia, remarcabilele piese din colecția Dong Bo Zhai aparținând Muzeului de Arte Frumoase Xi’an Quijang, au fost recuperate și redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate locul lor de proveniență. Totuși, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

Având în vedere situația epidemiologică actuală, vernisajul expoziției se va desfășura în mediul online, luni, 26 Octombrie 2020, începând cu ora 12:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *