Astăzi, 20 August 2020, a avut loc o videoconferință între autoritățile locale și naționale în cadrul căreia s-au analizat măsuri necesare pentru a ajuta spitalele care îngrijesc pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritățile iau măsuri pentru decongestionarea spitalelor care îngrijesc pacienți infectați cu SARS-CoV-2

La conferință au participat premierul României, Ludovic Orban, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, Secretar de stat Raed Arafat, Nicolae Dragoș Garofil- secretar de stat în Ministerul Sănătății și Bogdan Nica- director general al Direcției generale de asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică. Dintre autoritățile participante de la nivel local au participat prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, subprefectul, Daniel Prorociuc, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bucovina, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava și șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Suceava.

În cadrul videoconferinței s-au discutat măsurile necesare pentru decongestionarea spitalelor care îngrijesc pacienți cu coronavirus dar și pentru eficientizarea la maxim a intervențiilor necesare pentru preluarea și transportul pacienților Covid-19 de la domiciliu. Printre măsurile prevăzute a fi implementate în scopul decongestionării spitalelor se numără și recoltarea la domiciliu a probelor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în cazul pacienților asimptomatici sau cu simptome ușoare, care au posibilitatea de a rămâne la domiciliu până la sosirea rezultatelor.

De asemenea s-a insistat să se acorde o atenție sporită din partea autorităților responsabile cu transferul interspitalicesc al pacienților în stare critică. În acest sens, secretar de stat Raed Arafat a solicitat elaborarea, la nivel județean, a unei proceduri pentru transportul pacienților a căror stare de sănătate se agravează, aplicabile în cazul în care unitatea medicală nu dispune de locuri disponibile în secția ATI sau ventilatoare.

La această dată, la nivelul județului Suceava sunt 36 de locuri libere pentru preluarea pacienților COVID-19, din care 11 la Spitalul Județean de Urgențe și 25 la Spitalul Municipal Rădăuți.

De asemenea sunt disponibile la acest moment, un număr de 48 de ventilatoare repartizate după cum urmează: 36 de ventilatoare la Spitalul Județean de Urgențe Sfântul Ioan cel Nou, șapte ventilatoare la Spitalul Municipal Rădăuți, două ventilatoare la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, două ventilatoare la Spitalul Municipal Fălticeni și un ventilator la Spitalul Municipal Vatra Dornei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *