În perioada 16 Martie 2018 – 9 Septembrie 2018, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția intitulată Comorile Peleșului.

Comorile Peleșului

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 16 Martie 2018, începând cu ora 13:00.

În cadrul evenimentului va avea loc lansarea cărții Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu de autor Narcis Dorin Ion, editată în anul 2017. Prezentarea va fi făcută de Ioan Opriș, invitat de onoare fiind academicianul Răzvan Theodorescu.

Expoziția cuprinde piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național Peleș, unicate și rarități, bijuterii ale artei ceramicii, porțelanului, argintăriei și orologeriei din secolele XVIII-XX. Acestea piese au aparținut Familiei Regale a României, fiind cumpărate sau primite cadou cu diverse ocazii, înnobilând încăperile Castelului Peleș de-a lungul timpului.

Exponatele ilustrează eleganța unor creații artistice realizate de maeștri particulari și celebre ateliere și manufacturi din Franța – Sevres, Italia – Capodimonte, Austria – Augsburg, Germania – Meissen, Anglia, Ungaria, Rusia, dar și rafinamentul și exotismul artei Orientului.

Fiecare piesă își are propria poveste, poartă amprenta istoriei Castelului Peleș, reamintindu-ne de regii și reginele României, a căror pași adesea treceau prin încăperile unde privirea se oprea la obiecte încărcate de amintiri, astăzi o parte dintre ele fiind prezente în expoziția de la Muzeul Bucovinei.

Expoziția este o invitație adresată ochiului și spiritului, o fereastră deschisă către trecut, în care arta ne poate recompensa și mângâia sufletul, într-un rafinat ambient de epocă.

Valoarea și frumusețea pieselor de patrimoniu prezentate în expoziție, alături de unele valori artistice de excepție din cadrul colecțiilor Muzeului Național Peleș, sunt prezentate într-un catalog color care va fi la dispoziția publicului, la magazinul de prezentare al Muzeului de Istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *