Concluziile ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de la Instituția Prefectului – Județul Suceava

Astăzi, 27 Aprilie 2020, sub conducerea prefectului județului Suceava, la Palatului Administrativ a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Primul punct pe ordinea de zi a fost analiza modului de aplicare a măsurilor de carantinare pentru municipiul Suceava și cele opt localități limitrofe. S-a pus în discuție, cu această ocazie, modul de acordare a derogărilor de intrare / ieșire pentru anumite categorii de persoane cu domiciliul în zona carantinată cu respectarea prevederilor Ordonanței Militare numărul 6 / 2020, a Hotărârilor CJSU numărul 8 / 2020 și 11 / 2020.

Din totalul solicitărilor de derogare primite la Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției, a fost acordat un număr de 903 derogări, reprezentând un procent de aproximativ 10% din totalul solicitărilor primite, în baza unor documente justificative și motive temeinice.

Având în vedere că există în continuare o cerere foarte mare de solicitări pentru derogare, prefectul județului Suceava a subliniat că este prioritară exigența în aplicarea măsurilor necesare stopării răspândirii COVID-19, insistând că orice abatere de la regulile instituite și orice încălcare a condițiilor de carantină poate duce la o eventuală prelungire a măsurilor restrictive pentru municipiul Suceava și cele opt localități limitrofe. Ținând cont de volumul și natura solicitărilor primite, membrii CJSU au hotărât ca în fiecare zi, la ora 14:00, un colectiv format din reprezentanți cu drept de decizie din cadrul autorităților competente să analizeze și să decidă asupra oportunității și legalității de a acorda sau nu derogare. Decizia va fi fundamentată, în primul rând de punctul de vedere al specialiștilor epidemiologi dar și de urgența care stă la baza solicitării.

În ceea ce privește acordarea derogărilor solicitate de diverse persoane juridice, pentru lucrări sau activități specifice acestei perioade, prefectul județului Suceava a atras atenția asupra necesității de a se efectua o analiză temeinică a contextului general având în vedere că multe dintre aceste activități pot fi efectuate cu personal aflat în zona de protecție.

În sprijinul acestei idei, directorul executiv interimar al DSP Suceava, doctorul Manuela Trifan, a specificat faptul că nu se poate accepta acordarea de derogări de exemplu, pentru muncitori zilieri implicați în campanii agricole sau de plantări, deoarece această categorie se regăsește cu ușurință și în afara zonei carantinate, putând fi utilizată forța de muncă necesară din zona de protecție.

În ceea ce privește solicitările de derogări primite de la cultele religioase, persoane fizice sau juridice cu activitate în domeniul agricol sau non-agricol, la propunerea prefectului județului Suceava, s-a adoptat decizia de a se solicita punctul de vedere al instituțiilor abilitate, care ulterior să fie validat de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID-19 în Regiunea NE, conferențiar doctor Lucian Indrei.

Inspectorul șef al ISU Bucovina a specificat că la această dată sunt peste 400 de cereri adresate de persoane fizice centrului județean pentru a obține ieșirea din zona de carantină în vederea realizării de munci agricole pe terenurile proprietate privată, cu suprafețe ce variază de la câțiva ari la câteva hectare.

Prin urmare, prefectul județului Suceava a solicitat puncte de vedere tehnice de la autoritățile competente- APIA, Direcția Agricolă- referitoare la documentele justificative ce trebuie prezentate de persoanele care doresc să-și lucreze terenurile aflate înafara zonei de carantină, dar și pentru a fundamenta o eventuală decizie referitoare la oportunitatea de a acorda derogări persoanelor fizice pentru astfel de activități.

În acest context, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a salutat relaxarea condițiilor de circulație pentru apicultori deoarece prin aceasta s-a rezolvat o problemă importantă în ceea ce privește efectivele de albine, știut fiind că o încărcare foarte mare cu albine într-o zonă restrânsă, conduce la decimarea populației de albine.

Al doilea punct pe ordinea de zi a ședinței a fost cel referitor la instituirea măsurii de carantinare asupra Centrului de Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, unde Consiliul Județean Suceava prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a întreprins toate demersurile necesare pentru gestionarea corespunzătoare a focarului epidemiologic

Directorul executiv interimar al DSP Suceava a solicitat o analiză amănunțită a necesității de carantinare, urmând ca, în urma consultării cu doctorul Lucian Indrei, coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID-19 în Regiunea NE și ceilalți factori de decizie de la nivel județean, să se formuleze o propunere către comandantul acțiunii, secretarul de stat Raed Arafat.

La finalul ședinței, toți membrii CJSU au convenit că este absolut necesar să se respecte cu strictețe regulile și măsurile dispuse pentru carantinarea municipiului Suceava și a celor 8 localități limitrofe, dar și celelalte măsuri dispuse în zona de protecție, toate acestea fiind adoptate pentru protejarea vieții și sănătății cetățenilor.

În acest context, prefectul județului Suceava a îndemnat pe toți cei prezenți să aplice în continuare, cu strictețe, la nivelul instituțiilor, regulile de distanțare socială și măsurile de protecție pentru angajați, specificând că un efort colectiv minim înseamnă un câștig foarte mare pentru Suceava.

1 thought on “Concluziile ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de la Instituția Prefectului – Județul Suceava”

  1. Oameni buni, trece perioada lucrarilor , dvs. tineti proprietarii inchisi in case si se compromite anul agricol, in conditiile in care vedem ca au libertate totala cei care duc zilieri pentru agricultura din Germania !!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top