Marți, 26 Noiembrie 2019, începând cu ora 16:00, la Planetariul și Observatorul Astronomic din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava va avea loc spectacolul de teatru intitulat Cosmic.

Cosmic

O producție a Teatrului Studențesc Fabulinus din Suceava.

Regia: Cosmin Panaite. Proiecții: Cezar Leșanu.

În distribuție: Luminița Andruh, Felicia Malai și Polya Zubati.

Planetariul din Suceava, al treilea din ţară în ordinea deschiderii, a fost inaugurat în anul 1982, fiind cel mai mare din România în ceea ce priveşte capacitatea sălii (80 de locuri), cât şi diametrul cupolei (zece metri), pe care aparatul SkyMaster ZKP2, proiectează aproximativ șase mii de corpuri cerești.

Dintotdeauna, oamenii au fost fascinați de cer. Asta i-a făcut să dezvolte o strânsă legătură cu ceea ce se află deasupra lor, ceea ce nu pot cuprinde sau înțelege în totalitate. Spațiul acesta infinit a determinat mitologie, folclor, religie, astrologie, știință, artă. Până acum, puțin peste 550 de oameni au călătorit în spațiu și numai 12 au pășit pe suprafața Lunii. La 17 iunie 1994, astronautul american Charles Duke, membru al echipajului spațial Apollo 16, al 10-lea om care a pășit pe Lună, a vizitat Planetariul din Suceava.

Suportul de text pe care spectacolul Cosmic a fost construit este o înlănțuire de poezii sau fragmente de poezii, scrise de liceeni ai Colegiului Național Petru Rareş din Suceava, membri ai Clubului de Poezie Alecart, coordonat de profesorul Gheorghe Cîrstian. Textele descriu peisajul emoțional cotidian, compunând într-o cheie intimă și sensibilă un discurs introspectiv și romantic, de o profundă umanitate.

Spectacolul își propune să ridice întrebări despre ordinea din haos și despre haosul din ordine. O incursiune mai ales auditivă, despre liniștea și neliniștea din noi, dominată vizual de atmosfera cosmică din Planetariu.

Acces gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *