Delegați din cinci țări europene au participat la activitățile desfășurate de Asociația Institutul Bucovina cu prilejul unei noi mobilități transnaționale

A patra mobilitate transnațională de tipul LTTA (Learning, Teaching, Training Activity), din cadrul proiectului Erasmus+ M-Learn – Mentorat pentru schimbări sociale și învățare pe tot parcursul vieții (2020-1FR01-KA204-079933) a fost organizată la Suceava de către Asociația Institutul Bucovina, în perioada 20-22 Octombrie 2021.

Delegați din cinci țări europene au participat la activitățile desfășurate de Asociația Institutul Bucovina cu prilejul unei noi mobilități transnaționale

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, din noiembrie 2020 până în octombrie 2022, sub coordonarea organizației aplicante – Ici & Ailleurs (Franța), în parteneriat cu European Development Foundation (Bulgaria), Asociația Institutul Bucovina (România), STP Consulting (Spania), Social Firms Europe CEFEC (Belgia) și UPI (Slovenia). Proiectul promovează schimbul de bune practici între parteneri europeni, referitor la mentorat pentru dezvoltare comunitară și facilitarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.

În prima zi a mobilității, 20 octombrie 2021, partenerii aflați în vizită de lucru la Suceava s-au deplasat la Gura Humorului pentru a participat la conferința finală a proiectului SEPAL (Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie). Atât prin prezență fizică, dar și online, evenimentul a a adus împreuna peste 100 de participanți din 15 țări europene. Cei prezenți la întâlnire au aprofundat modelul de îndrumare, sprijin și incluziune a tinerilor NEETs pe piața muncii, promovat și implementat prin proiectul SEPAL.

Joi, 21 Octombrie 2021, discuțiile au debutat la sediul asociației cu o scurtă prezentare a activității acesteia, urmată de echipa ASSIST Software care a împărtășit obiectivele, rezultatele și activitățile desfășurate cu tinerii prin proiectul “PRomoting Open Resilient Inclusive socieTIes for Youth”. În jurul prânzului, delegația a vizitat Complexul de Recuperare Neuro – Psiho – Motorie “Blijdorp – O Nouă Viață”, unde a aflat mai multe despre activitatea centrului de zi pentru copii și adulți și a fost întâmpinată plăcut de cei care participau la ateliere de cusut, lut, terpie senzorială, logopedie și activități recreative pe calculator.

În cea de-a doua parte a zilei, prof. Anca Iordache de la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir din Suceava, a diseminat modelul de dezvoltare a abilităților de viață și mentorat pentru elevi, în ceea ce privește tranziția de la

gimnaziu la liceu, iar mai apoi, maestrul Mihai Pânzaru Pim a fost gazda unui atelier de mentorat prin artă, oferind fiecărui invitat câte o caricatură proprie.

În ultima zi a mobilității, 22 Octombrie 2021, invitaților le-a fost prezentat jocul hyperCLEAN4HORECA, o resursă rezultată prin proiectul Erasmus+ cu același nume, ce își propune să testeze competențele de igienă și curățenie ale lucrătorilor din sectorul de curățenie HoReCa. Andy Aelenei, voluntarul Asociației Institutul Bucovina, a făcut mai apoi o demonstrație a metodei inovatoare prin care componentele de PC uzate pot fi reciclate și transformate în bijuterii. Acesta a lucrat alături de beneficiarii Clubului Împreună, un centru de zi destinat adulților cu dizabilități. Activitățile LTTA s-au finalizat cu prezentarea a doi delegați din partea Clubului Tineri de Succes Suceava – Oana și Silviu, care au subliniat importanța mentoratului pentru atingerea succesului în rândul tinerilor.

În final, participanții au făcut schimb de opinii cu privire la experiența trăită în România, au discutat o parte dintre aspectele ce țin de managementul proiectului și au participat la ceremonia de premiere, prin care eforturilor le-au fost răsplătite cu diplome de participare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top