Dezvoltare artistică și cooperare transfrontalieră România – Ucraina, prin ateliere de artă tradițională și antreprenoriat pentru 60 de liceeni din cele două țări

În perioada 5-9 Aprilie 2021, o delegație de 30 de elevi de la Școala Superioară Vocațională Numărul 5 din Cernăuți, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, a participat la o serie de activități menite să faciliteze cooperarea transfrontalieră România – Ucraina, alături de alți 30 de participanți de aceeași vârstă, de la Liceul Tehnologic Oltea Doamna din Dolhasca.

Dezvoltare artistică și cooperare transfrontalieră România - Ucraina, prin ateliere de artă tradițională și antreprenoriat pentru 60 de liceeni din cele două țări

Cele două grupuri au fost însoțite de către îndrumători și profesori specializați în domeniul artei, care au coordonat ateliere de creație specifice diferitelor meșteșuguri.

Acestea au fost organizate în cadrul proiectului Smart4Youth – Suport, Mobilitate și Artă pentru Tinerii de peste Granița România – Ucraina (2SOFT/1.1/139), o inițiativă finanțată prin Programul Operațional Comun România – Ucraina, care își propune facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la educație de calitate pentru 200 de tineri care locuiesc în zona transfrontalieră, prin inițierea unor ateliere inovative de creație prin artă, fotografie și film. Proiectul este implementat de către Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca, Școala Superioară de Artă nr. 5 Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, din același oraș.

Pe parcursul celor 5 zile petrecute în comuna Vama, județul Suceava, elevii au participat, pe de o parte, la ateliere de artă tradițională prin sculptură, pictură pe sticlă și lemn și cusut mărgele, iar pe de altă parte, la ateliere de antreprenoriat, în cadrul cărora colaborarea multiculturală a fost încurajată prin dezvoltarea unor planuri de afaceri și elemente de identitate vizuală ale unui brand, în grupuri de lucru mixte de ucrainieni și români.

În cea de-a treia zi, maestrul caricaturist Mihai Pânzaru – Pim a fost prezent la două dintre atelierele desfășurate. În cadrul primului, acesta a vorbit elevilor despre importanța cooperării dintre cele două țări, pentru propria dezvoltare artistică, în timp ce, pe parcursul celei de-a doua activități, acesta a făcut o demonstrație live de realizare pas cu pas a unei caricaturi și i-a încurajat pe participanți să reproducă desenul, pe măsură ce a explicat fiecare parte a procesului.

Daniel Prorociuc, Subprefectul Județului Suceava, alături de Ștefan Purici, prorector al Universității Ștefan cel Mare Suceava, au vizitat cele două locații din Vama, în a patra zi. Cel dintâi, apropiat al proiectelor pentru dezvoltarea tinerilor, a contribuit constant prin sprijinul instituțional, la buna desfășurare a proiectului Smart4Youth. ”Cred că interacțiunile și activitățile creative pe care le întreprind acești elevi au un rol foarte important în dezvoltarea lor ulterioară și consider că scopul acestui proiect, acela de a preveni abandonul școlar și de a descoperi vocația tinerilor este unul de succes”, a adăugat Daniel Prorociuc.

Joi, 8 Aprilie, a avut loc și festivitatea de premiere a profesorilor, elevilor și tuturor celor implicați în proiect, diplomele fiind înmânate de către Vasile Gafiuc – Președintele Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară, Iurii Levchyk – Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Nadiya Makushynska – Managerul de proiect din partea Școlii Superioare Vocaționale nr. 5 din Cernăuți și Contantin Tănasă – Managerul de proiect din partea Liceului Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca.

Lucrările realizate în această perioadă urmează să fie expuse în mai multe locații din România și Ucraina. Tot în cadrul proiectului, în săptămâna următoare, va avea loc o nouă serie de ateliere pentru alți elevi implicați în proiect, de această dată pe tematică foto – video și TIC.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top