Dializa peritoneală accesibilă acum și la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

În premieră la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, o pacientă recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numită dializă peritoneală.

Boală cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalență de peste 10% (la nivel global, o persoană din zece are această boală); dintre bolnavi, aproximativ 1% vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcției renale (hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal).

Prin comparație cu hemodializa, în dializă peritoneală se folosește pentru curățarea toxinelor, o membrană biologică, membrană peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril specialce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras și înlocuit. Asigura o serie de avantaje, putând în final să îmbunătățească calitatea vieții pacienților la care această metodă poate fi realizată.

Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipa chirurgicală specializată (doctorii Petru Velnic și Lucian Leneschi), ulterior realizându-se pe secția de Nefrologie instruirea și inițierea schimburilor de dializă, evoluția fiind favorabilă și lipsită de incidente.

Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, cu excepția transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renale:

  • diagnosticul și tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare puncție – biopsie renală;
  • diagnosticul și tratamentul nefropatiilor tubulo-interstițiale;
  • managementul pacientului cu boală cronică de rinichi – încetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicațiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiană);
  • diagnosticul și tratamentul injuriei renale acute;
  • diagnosticul și tratamentul patologiei infecțioase a aparatului reno-urinar;
  • diagnosticul și tratamentul diselectrolitemiilor.

Trebuie subliniat că aceste progrese terapeutice și diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipă multidisciplinară, între secțiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervențională.

Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creșterea continuă a calității actului medical, siguranță și confortul pacientului dar și al cadrelor medicale și de aceea investițiile vor fi majore în această direcție în viitorul apropiat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top