În cadrul ședinței Colegiului Prefectural, din data de 26 Iunie 2018, în afara problemelor abordate la ordinea de zi, Mirela Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava, a înmânat două distincții de excelență generalului de brigadă Ion Burlui și profesorului Silvestru Pânzariu din Siret.

Astfel, general de brigadă Ion Burlui a fost onorat cu Distincție de excelență pentru întreaga activitate depusă în slujba sucevenilor și în coordonarea celor mai dificile situații de urgență”, iar Silvestru Pânzariu pentru “preocupare și respect civic față de însemnelenaționale”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 25 Iunie 2018, decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă, Ion Burlui, cu o stea, din Ministerul Afacerilor Interne, la data de 30 Iunie 2018.

General de brigadă Ion Burlui s-a născut în anul 1961, în comuna Mălini, județul Suceava. În anul 1983 a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi din București, școală aparținând de Ministerul de Interne, fiind absolvent cu diplomă de ofițer, arma Pompieri. În perioada 1985-1990, a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Management, iar ulterior a urmat doctoratul, fiind astăzi doctor în economie. Întreaga activitate a generalului Burlui este legată de gestionarea situațiilor de urgență. În perioada 1983-1987 a fost comandat de pluton și ofițer instructor la Școala militară de ofițeri activ a Ministerului de Interne. Începând din 1987 a ocupat funcțiile de locțiitor de comandant, la Grupul de Pompieri Suceava, de comandant al Companiei de Pompieri Suceava, în perioada 1995-2004 fiind adjunct al comandantului Unității pentru logistică al Grupului de Pompieri Bucovina Suceava, iar între anii 2004-2007 a fost șef serviciu la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, nou înființat. Din 2007, timp de doi ani, a a fost prim adjunct al ISU Suceava, iar în 2009 a fost numit inspector șef al ISU Bucovina Suceava.

Generalul Ion Burlui are o experiență deosebită și ca pompier, fiind prezent și activ în situații de urgență dramatice, care au impus și intervenția sa în prima linie.

Profesorul de limba și literatura română, Silvestru Pânzariu, pensionar în prezent, în afara unor colaborări cu articole în presa scrisă și antologii, este și un atent observator al unor aspecte din cotidian. În acest context, profesorul a intervenit cu o petiție adresată Prefecturii Suceava, care cuprinde observații referitoare la modul incorect de dispunere a celor trei culori pe steagul național, pe firme și diferite instituții. Problema pe care o ridic este de extremă importanță, căci e vorba de drapelul național, de simbolul suprem al țării și poporului român, ale cărui culori nu pot fi plasate aleatoriu, spune profesorul în petiția sa.

Silvestru Pânzariu a activat ca profesor de limba și literatura română în școli din Zamostea și Grămești, după 1990 fiind profesor la Siret. Astăzi este pensionar și este preocupat în continuare de publicistică, de viața culturală a orașului său și din alte localități ale județului.

Astfel, profesorul Silvestru Pânzariu este un colaborator neobosit la un cotidian local, prin care ține la curent cititorii cu evenimente culturale, cu apariții editoriale sau în legătură cu diferite personalități din cultură. De asemenea, are articole publicate în diferite antologii, 13 din ele apărute la Iași, pe teme de istorie, literatură, cultură. De asemenea, Silvestru Pânzariu colaborează și cu Universitatea Populară Ion Nistor din Rădăuți, condusă de Petru Bejinariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *