Fibromul uterin este o tumoră non-canceroasă (benignă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o femeie la alta. În general, este posibilă vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variază între 10-150 milimetri.

Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă terapeutică relativ recentă, minim invazivă, non-chirurgicală. Ea constă în înfundarea (blocarea) arterelor uterine – vasele de sânge ce alimentează fibroamele. Ca rezultat, se produce devascularizarea și resorbţia acestora, revenirea uterului la dimensiuni normale și dispariţia simptomelor asociate. În prezent, se apreciază că peste 200.000 de femei au beneficiat de această tehnică în întreaga lume.

Cine poate beneficia de această intervenţie?

Ca în cazul oricărei metode terapeutice, există o serie de indicaţii și contraindicaţii și pentru procedura de embolizare a fibroamelor uterine. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat astfel, excepţie făcând fibroamele subseroase pediculate.

Dacă în urma consultului ginecologic și a examenelor imagistice (ecografie și/sau rezonanţă magnetică), aţi fost diagnosticată cu fibrom uterin, medicul dumneavoastră ginecolog este dator să vă explice care sunt opţiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentară, terapie hormonală sau embolizare) și să vă prezinte avantajele și dezavantajele fiecărei metode.

Ce trebuie să știm despre procedura de embolizare a fibromului uterin?

Spre deosebire de celelalte metode terapeutice, embolizarea uterină este efectuată de către medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervenţională – cateterizare supraselectivă și embolizare arterială. Intervenţia minim-invazivă durează aproximativ 30 de minute și se realizează în sala de angiografie, o incintă sterilă ce respectă regimul unei săli chirurgicale, cu materiale de ultimă generaţie. Pacienta rămâne conștientă pe toată durata intervenţiei (în unele cazuri, se poate recurge la o sedare ușoară). Embolizarea fibromului se face sub control radioscopic, până se obţine devascularizarea completă a acestuia și staza substanţei de contrast în arterele uterine.

Embolizarea fibromului uterin este o procedură sigură, însă, ca orice tratament medical, prezintă și unele riscuri și posibile complicaţii. Cea mai frecventă reacţie este durerea post-embolizare, o evoluţie normală a intervenţiei, care poate fi însă ameliorată cu medicamente analgezice. O altă complicaţie frecventă este formarea unui mic hematom la locul de puncţie. De asemenea, poate apărea febra, controlabilă, similar, prin administrarea de analgezice și antiinflamatoare. Timp de câteva săptămâni după embolizare, este posibil să mai apară unele sângerări vaginale, însoţite eventual de eliminarea spontană a unor fragmente de fibrom.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?

Pe lângă rezultatele benefice în tratamentul infertilităţii, numeroase studii pe termen lung privitoare la procedura de embolizare a fibromului uterin indică faptul că peste 90% dintre femeile care optează pentru această intervenţie uită de simptome dureroase precum: sângerările între menstruaţii, menstruaţie abundentă și dureroasă, presiune și durere pelvină, senzaţie de balonare, abdomen mărit, durere la urinat, incontinenţă urinară… De asemenea, prin devascularizarea fibromului uterin, se așteaptă reducerea cu peste 60% a volumului uterului.

Radiologia intervenţională are scopul de a diagnostica și trata pacienţii cu cele mai puţin invazive tehnici disponibile în prezent, având ca obiectiv reducerea riscurilor pentru pacient și îmbunătăţirea rezultatelor din domeniul sănătăţii. Dezvoltarea acestui domeniu medical în cadrul reţelei Arcadia reprezintă o nouă șansă pentru pacientele diagnosticate cu fibrom uterin.


+4 0742 633 424
contact@creteanu.ro
creteanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *