Evenimente din județul Suceava.

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

20 ianuarie 2023 - 26 februarie 2023

24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

În perioada 20 Ianuarie 2023 – 26 Februarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția Banii de-a lungul istoriei.

Expoziţia cuprinde obiecte din colecţiile Muzeului Național al Bucovinei, constând din documente și câteva din piesele originale care se păstrează la Muzeul de Istorie din Suceava și care au aparţinut domnitorului şi soţiei sale, doamna Elena.

Piesele provin din vechile colecţii ale Muzeului oraşului Fălticeni, de unde au fost transferate în anul 1980 la Muzeul Judeţean Suceava.

Se păstrează printre altele, călimara lui Cuza, cu peniţa din argint, scări de şa, celebra oca, ocaua mică şi ocaua mare, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa,

De asemenea, o machetă cu coroana princiară, pe spatele căreia scrie data 11 februarie 1866, data care, a fost numită abdicarea lui Cuza, când domnitorul a fost silit să abdice ca urmare a conjuraţiei pregătite de Monstruoasa Coaliţie; Plecând, Cuza avea să afirme memorabilele cuvinte: Să dea Dumnezeu să-i meargă ţării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!.

Vor fi expuse panouri cu imagini semnificative referitoare la mărețul act al Unirii din anul 1859.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată şi a statului modern.

Detalii

Începe:
20 ianuarie 2023
Se termină:
26 februarie 2023
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie (Suceava)
strada Ștefan cel Mare, numărul 33
Suceava, județul Suceava 720003 România
+ Hartă Google

Evenimente din Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți, Suceava, Vatra Dornei și Gura Humorului.

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top