Evenimente din județul Suceava.

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Centenarul Încoronării

15 mai 2022 / 12:00 - 17:00

Centenarul Încoronării

Duminică, 15 Mai 2022, începând cu ora 12:00, la Colegiul Național Ștefan cel Mare Suceava se va desfășura proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării.

Caravana Centenarul Încoronării pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie elevilor, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

Proiectul este organizat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Pe urmele traseului Reginei Maria și a Regelui Ferdinand din mai 1920, caravana Centenarul Încoronării ajunge la Putna, Rădăuți și Suceava. Prezența regilor României în teritoriile proaspăt unificate se dorea a fi un act de afirmare a suveranității și legitimității monarhice în Bucovina și Basarabia.

Evenimentele se vor desfășura în prezența ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador) și Daniel Șandru (Politolog, Ambasador), alături de invitați din zonă, care vor prezenta parcursul istoric al regalității în România.

Pe toată perioada evenimentelor, publicul va putea admira expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Am pornit acest proiect din dorința de a marca parcursul istoric al regalității în România și, ca organizator al Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași, acest lucru nu putea fi făcut decât printr-un proiect cinematografic. Filmele sunt un mijloc foarte bun de prezentare a faptelor istorice, de promovare a istoriei și culturii, în rândul publicului de orice vârstă. Fiecare eveniment va fi o lecție de istorie și o oportunitate pentru cei care vor participa declară Andrei Giurgia, manager de proiect.

Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei ca Rege şi Regină ai României Mari a fost continuarea firească a victoriei noastre (dramatice, dar totuşi victorie) în Primul Război Mondial şi, mai ales, a celor două uniri succesive din anul 1918: cea cu Basarabia, în martie, şi cea cu Transilvania, Banatul, Maramureşul şi Bucovina, din decembrie. (…) Cel mai important lucru dintre toate poate că era faptul că românii prezenţi, în acea duminică, pe acel platou al catedralei, aveau astfel sentimentul că Istoria, totuşi, capătă un sens: toate suferinţele, sacrificiile şi dramele anilor precedenţi se contopeau în acel moment fericit, în aurul şi oţelul de pe fruntea Regelui și Reginei României spune Adrian Cioroianu, istoric, jurnalist, eseist și om politic român.

În mod indiscutabil, Încoronarea din 1922 a Majestăților Lor Regele Ferdinand I și Regina Maria a reprezentat un moment astral în istoria modernității noastre. Aniversarea Centenarului acestui eveniment special reprezintă, din acest motiv, nu doar un prilej de bucurie, ci și unul de reflecție. (…) În anul Centenarului Încoronării, avem o nesperată șansă, aceea ca, fiind martorii manifestărilor publice care vor fi organizate, inclusiv prin acest proiect, să ne recuperăm memoria. Să devenim conștienți că istoria Monarhiei Române este astăzi departe de a se fi sfârșit și depinde atât de elitele politice și intelectuale, cât și de cetățenii României să contribuie la readucerea în actualitate, cu deplină bună-credință, a virtuții călăuzitoare pe care Casa Regală a instituționalizat-o în trecut, ca și în prezent, în spațiul nostru public, Daniel Șandru, Președinte executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi-a aşezat singur pe cap această coroană română și din acel moment ea simbolizează și România Mare, atunci un triumf, acum o istorie. Prin urmare, sărbătorirea Centenarului Încoronării trebuie să aibă strălucirea oțelului coroanei regale, definită de respectul pentru cei care prin devotament absolut și energie neclintită ne-au lăsat aniversări istorice cu care ne putem mândri, Nicolae Pepene, Manager Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Acces gratuit.

Detalii

Dată:
15 mai 2022
Oră:
12:00 - 17:00
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , , , ,

Loc de desfășurare

Colegiul Național Ștefan cel Mare (Suceava)
Strada Vasile Alecsandri, numărul 3
Suceava, Suceava 720007 România
+ Hartă Google
Telefon:
0230 551 342

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top