Evenimente din județul Suceava.

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Cuibușor de nebunii

1 mai 2022 - 30 octombrie 2022

În perioada 1 Mai 2022 – 30 Octombrie 2022, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava va avea loc expoziția itinerantă Cuibușor de nebunii.

Expoziția valorifică științific cele mai fragile piese muzeale (21 de cuiburi, 9 ouă), care există în depozitul de Ornitologie al Muzeului de Științele Naturii din Suceava.

Pentru alte 70 de specii aviene naturalizate, aflate în patrimoniul muzeal mobil s-au reconstituit cuiburi pe baza materialelor naturale vegetale colectate în timpul cercetărilor anuale de teren.

Prin această activitate expozițională, se prezintă publicului, diversitatea materialelor vegetale și animale utilizate la construirea cuiburilor de păsările sedentare și migratorii de pe teritoriul de nord al Moldovei: flori, frunze, ramuri de conifere și de foioase, paie, iarbă, scoarță de copac și rumeguș, tulpini de papură și stuf, pământ, alge, mușchi și licheni, nisip, pietricele, pene și fire de păr, semințe de bumbac.

Totodată, expoziția dorește să atragă atenția, cu ajutorul unei machete, asupra impactului antropic negativ pentru locurile de cuibărit, prin indicarea diferitelor zone de amplasare ale cuiburilor în mediul natural: pe vârfurile crestelor stâncoase înalte, pe pământ (amplasate la baza rădăcinilor rămuroase, printre frunze sau smocuri de iarbă), în scorburi, în malurile nisipoase ale râurilor, atârnate sau ancorate de crengile speciilor arborescente lemnoase.

Se pot vedea varietatea culorilor (alb sidefii, roșii, gălbui, rozalii, cărămizii, verzi-albăstrui) și mărimii ouălor, depuse de păsările sedentare și migratorii din nordul Moldovei, precum și diversitatea formelor (cimpoi, hamac, sipet, cupă, tipsie, globulos, cornet) de cuiburi care au fost construite de speciile aviene.

În cadrul acestei expoziții pot fi audiate și cinci cărticele cu trilurile emise de păsările sedentare și migratorii din nordul Moldovei în timpul perioadei nupțiale și de construire a cuibului.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 10 Mai 2022, începând cu ora 10:00.

Detalii

Începe:
1 mai 2022
Se termină:
30 octombrie 2022
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top