Evenimente din județul Suceava.

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Dosarele Siberiei

10 mai 2022 / 08:00 - 17:00

Dosarele Siberiei

Miercuri, 25 Mai 2022, începând cu ora 19:00, la Casa Municipală de Cultură din Rădăuţi va avea loc spectacolul de teatru intitulat Dosarele Siberiei de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu, după memoriile Margaretei Spânu Cemârtan și ale lui Ion Moraru.

O producție a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, Republica Moldova.

Regia: Petru Hadârcă.

Scenografia (decor și costume): Irina Gurin.
Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc.
Proiecție video: Ian Onică.
Lupte scenice: Oleg Mardari.
Secvențe video: OWH Studio.

În distribuție: Olga Guțu Cucu, Draga Dumitrița Drumi, Tinka Mardari, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Constantin Adam, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu Mărginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca, Valentin Zorilă, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Sofia Oistric, Iana Onică, Vlad Triboi, Petra Pleșca, Bianca Onică, Mihaela Balanuța, Alexandru Berbinschi, Ana Sia Cărăuș, Ion Liulica, Veronica Odagiu, Iurie Pascar, Corina Rotaru, Marina Rotaru, Tatiana Bulat și Dorina Beatrice Timciuc.

Cu acest spectacol aprindem o lumânare în amintirea celor uciși, mutilați, chinuiți și umiliți de regimul comunist în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic. Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticii. Dacă moartea unui singur prunc strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11 899 de copii deportați numai în vara lui 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14 033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt. Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea „eliberatorilor”. Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi.

Durata spectacolului: două ore și 15 minute cu pauză.

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

Evenimente din Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți, Suceava, Vatra Dornei și Gura Humorului.

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top