Evenimente din județul Suceava.


Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Petre Abrudan. Valori și repere în arta românească

2 februarie 2022 - 1 aprilie 2022

Petre Abrudan. Valori și repere în arta românească

În perioada 2 Februarie 2022 – 3 Aprilie 2022, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția de pictură intitulată Petre Abrudan. Valori și repere în arta românească.

Născut în anul 1907, într-o localitate rurală din Județul Sălaj, Petre Abrudan va trăi până în anul 1979 și își va împărți viața între Cluj, Baia-Mare și Oradea, orașe în care a desfășurat o bogată activitate artistică și s-a implicat activ în organizarea vieții culturale și a educației plastice.

Pictorul Petre Abrudan și-a însușit studiile academice în cadrul Școlii de Arte Frumoase de la Cluj, între anii 1926 și 1930, unde a beneficiat de profesionalismul și mai apoi de colegialitatea artiștilor plastici Catul Bogdan (1897-1978), Aurel Ciupe (1900-1988) și Anastase Demian (1899-1977). Încă din perioada studenției se implică în educația artistică din Baia Mare, unde se va stabili în perioada 1933-1947, pentru ca în perioada 1947-1959 să se mute la Oradea. Atât la Baia Mare cât și la Oradea, pictorul Petre Abrudan a avut o bogată activitate, participând intens la evenimentele expoziționale ale artiștilor locali.

Destul de repede, a confirmat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din Transilvania perioadei sale, lucrări ale sale făcând parte de-a lungul timpului din ansambluri expoziționale organizate de statul român și itinerate în diverse centre ale lumii. În anul 1959, Petre Abrudan a fost numit conferențiar la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde va profesa până în 1974. Aici, la catedra pictură, a îndrumat inclusiv doi artiști plastici suceveni, care se vor afirma mai apoi în viața culturală de la est de Carpați: Liviu Suhar și Mircea Hrișcă.
Stins din viață la data de 18 mai 1979, la Cluj-Napoca, profesorul Petre Abrudan rămâne în memoria culturală românească ca „un viguros peisagist, autor de naturi statice de o maximă vitalitate cromatică” (Negoiță LĂPTOIU).

„Revenind la aspectele care pot azi să fie privite și reevaluate în receptarea prezentă a operei lui Abrudan, putem remarca evoluția rapidă, în prima fază a operei sale, pe coordonatele modernității, apoi încadrarea ritmică prin opere iconice, în linia stilistic-ideologică a unor declinări ale realismului socialist, apoi o orientare spre stilul propriu, distilat, rezultatul unui amestec al etapelor de creație parcurse.” (Cosmin NĂSUI)

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 2 Februarie 2022, începând cu ora 13:00, și va beneficia de prezența și analiza criticului de artă profesor universitar dr. Petru Bejan de la Facultatea de Filosofie din Iași.

Detalii

Începe:
2 februarie 2022
Se termină:
1 aprilie 2022
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , ,

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie (Suceava)
strada Ștefan cel Mare, numărul 33
Suceava, județul Suceava 720003 România
+ Hartă Google

Organizator

Muzeul Național al Bucovinei (Suceava)
Telefon:
+4 0230 216 439
Email:
contact@muzeulbucovinei.ro
Vezi site-ul web Organizator

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top