Evenimente din județul Suceava.


Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Regele Carol al II–lea al României – un rege controversat

10 noiembrie 2022 - 22 ianuarie 2023

Regele Carol al II–lea al României - un rege controversat

În perioada 10 Noiembrie 2022 – 22 Ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția Regele Carol al II–lea al României – un rege controversat.

Expoziția prezintă câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de obiecte emblematice ale colecţiilor regale.

Expoziția se dorește a fi un omagiu adus regelui Carol al II-lea, cel care în istoria României, reprezintă unul dintre cele mai dezbătute și controversate personaje.

De-a lungul domniei sale (1930-1940), s-au înregistrat numeroase realizări, îndeosebi în plan cultural. De altfel, dintre toate titlurile pe care propaganda oficială i le-au atribuit lui Carol al II-lea, poate că cel de „Rege al culturii“ are cea mai mare acoperire în realitate.

Printre obiectele expuse, vor putea fi admirate piese de argintărie cu cifrul regelui Carol al II-lea, una dintre ele fiind dăruită principelui Carol, moștenitor al Coroanei României, în timpul vizitei în America, din cadrul voiajului în jurul lumii dintre anii 1920-1921; o altă piesă care a fost oferită regelui Carol al II-lea cu prilejul vizitei în județul Bălți, din 2 iunie 1935; o casetă omagială cu monograma regelui Carol al II-lea; o sabie de paradă pentru ofițeri cu cifrul regelui Carol al II-lea și Stema României; coifuri de paradă ale regelui Carol al II-lea, piese de mobilier, medalii comemorative și omagiale.

Pregătit anume pentru „meseria de rege„ Carol al II-lea a învățat românește de mic și a studiat istoria şi geografia ţării. Pasiunile lui se împărţeau între cărţi şi uniforma militară. A şi urmat, de altfel, cursurile Academiei Militare de la Potsdam.

Regina Maria povestea despre fiul său cel mare: “Carol era adorat de ofiţeri şi de trupă şi primea în dar un număr nesfârşit de mici uniforme din partea regimentelor. Când le îmbrăca umbla falnic de colo-colo, comandând oşti imaginare imitând nemaipomenit de bine glasurile celor ce comandau (…) într-însul dormea ascuns stăpânul (…) Carol voia ordine și precizie și avea o enormă și impetuoasă dorință să domine, să subjuge și să impună restricții”.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 10 Noiembrie 2022, începând cu ora 13:00.

Detalii

Începe:
10 noiembrie 2022
Se termină:
22 ianuarie 2023
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, ,

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie (Suceava)
strada Ștefan cel Mare, numărul 33
Suceava, județul Suceava 720003 România
+ Hartă Google

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top