Evenimente din județul Suceava.

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Virgiliu Parghel – Donația

2 noiembrie 2022 - 23 ianuarie 2023

Virgiliu Parghel - Donația

În perioada 2 Noiembrie 2022 – 8 Ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc expoziția Donația realizată de pictorul Virgiliu Parghel.

Cu ocazia vernisajului va fi lansat și catalogul-album al expoziției, catalog ce reproduce fotografic cele 97 de lucrări de pictură și grafică pe care Virgiliu Parghel le-a donat sucevenilor, prin tezaurizarea lor în Colecția de Artă a Muzeului Național al Bucovinei.

Criticul de artă Vladimir Bulat va susține un discurs despre opera și viața pictorului Virgiliu Parghel.

Despre expoziție, Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei scria: „expoziția pe care o deschidem la Suceava în 2 noiembrie 2022, este una istorică: este o expoziție donație, lucru inedit; ilustrează istoria evoluției unui artist, cu perioadele sale majore de creație, cu zbaterile sale, cu temele sale predilecte – portretul, icoana, peisajul rural (mai rar urban) și natura statică (unde regăsim numeroase elemente etnografice), toate vorbind, după părerea noastră, de încercări de regăsire a artistului prin întoarcerea la valorile lui esențiale – lumile bisericii, a vechiului sat sau propriului Eu, de accedere la Lumină”.

Bun cunoscător al operei pargheliene, criticul de artă Vladimir Bulat îl identifică pe Virgiliu Parghel ca un pictor care face culorile „să se uimească reciproc, prin imposibile și radicale alăturări, ca și cum i s-ar părea că și fulgii chiar sunt negri.” Despre ineditul soluțiilor plastice pargheliene, Vladimir Bulat continuă: „am urmărit atent de-a lungul anilor fervoarea cu care reinventa acest negru pictorul Parghel, și el m-a învățat să înțeleg că adevărații artiștii nu copiază ce văd, nici nu arată fățiș ceea ce simt, ci ei te învață, ca spectator, să vezi ce este dincolo de vălul vizibilului, permanentizând starea lucrurilor care contează pentru oameni, ca să rămână oameni. Cu darul inimii dăruitoare. Donația făcută de Virgiliu Parghel către Muzeul Național al Bucovinei este într-un anume fel, un Testament. Este crezul artistului în raport cu arta și cu propriul destin. Un destin bogat, miezos, cu darul generozității, al iubirii, și al credinței că suntem ființe plăpânde, dar capabile să însemneze cu darurile sale primite de la Dumnezeu, poate chiar întregul univers uman. Dumnezeu lucrează cu oameni și prin oameni”.

Acces gratuit.

Detalii

Începe:
2 noiembrie 2022
Se termină:
23 ianuarie 2023
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , , ,

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie (Suceava)
strada Ștefan cel Mare, numărul 33
Suceava, județul Suceava 720003 România
+ Hartă Google

Evenimente din Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți, Suceava, Vatra Dornei și Gura Humorului.

Organizezi un eveniment și vrei să-l publicăm în calendarul nostru? Dă-ne de veste!

Scroll to Top