În perioada 30 Septembrie 2020 – 4 Octombrie 2020, la Casa de Cultură a Studenților din Suceava va avea loc Festivalul Filmului Francez, ediția a XXIV-a.

Festivalul Filmului Francez (2020)

Program

30 Septembrie 2020

 • ora 19:00
  TU MERITES UN AMOUR – Hafsia Herzi (1H35)

1 Octombrie 2020

 • ora 19:00
  TOUT CE QUIL ME RESTE DE LA REVOLUTION – Judith Davis (1H28)+ scurtmetraje de Alice Guy

2 Octombrie 2020

 • ora 19:00
  L’ADIEU A LA NUIT – André Téchiné (1H28)

3 Octombrie 2020

 • ora 20:00
  REBELLES – Allan Maudauit (1H28)

4 Octombrie 2020

 • ora 20:00
  UN DIVAN À TUNIS – Manele Labidi (1H28)

Festivalul se desfășoară sub deviza Le film français au feminin / Filmul francez la feminin și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. Tot în categoria filmelor majore ale anului, vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă și LA BONNE ÉPOUSE, de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ‘60, cu un trio imbatabil de actrițe: Juliette Binoche, Yolande Moreau și Noémie Lvovsky.

Două dintre filmele din secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses! pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine. Filmul clasic LA FIANCÉE DU PIRATE de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriță Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere, iar documentarul DELPHINE ET CAROLE ne transpune în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.

În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați ALICE ET LE MAIRE de Nicolas Pariser, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez, ca UN DIVAN À TUNIS cu Golshifteh Farahani sau TU MÉRITES UN AMOUR, în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, VARDA PAR AGNÈS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *