Astăzi, 31 Martie 2021, a avut loc ședința Colegiului Prefectural organizat la nivelul județului Suceava.

Pe ordinea de zi au fost:

  • Planul de măsuri pe anul 2021 în vederea realizării în județul Suceava a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2020-2024, prezentat de Iulian Cimpoeşu, prefectul județului Suceava;
  • Informare privind prevenirea și managementul situației generate de pandemia de Covid-19 în județul Suceava, prezentată de Adrian Popescu, inspector în cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică Suceava, material realizat în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava.

Prefectul județului a subliniat faptul că în următorii patru ani vor continua acțiunile în vederea reducerii decalajelor față de economiile statelor din Europa de vest, prin stimularea capitalului românesc, investiții strategice în infrastructură, educație, sănătate și digitalizare.

Prefectul Iulian Cimpoeșu a prezentat Planul de acțiuni pentru anul 2021 în vederea realizării în județul Suceava a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2020-2024. Acesta a fost structurat pe 15 capitole și cuprinde 164 obiective, cu 508 acțiuni, transmise de serviciile publice deconcentrate de la nivelul județului Suceava, care au avut în vedere direcțiile de acțiune pentru fiecare domeniu de activitate cu impact major în dezvoltarea economică a județului.

Instituția Prefectului va monitoriza semestrial modul de implementare a fiecărei acțiuni propuse pentru realizarea obiectivelor și va acorda sprijin acolo unde vor fi întâmpinate dificultăți.

Din partea Direcției Județene de Sănătate Publică, inspectorul Adrian Popescu a prezentat o analiză a managementului situației generată de pandemia de Covid-19, cu date statistice începând cu anul 2020 și până în prezent. Au fost amintite activitățile desfășurate de DSP Suceava respectiv anchete epidemiologice, recoltarea de probe, activitățile de înregistrare și raportare a datelor statistice. Totodată, Adrian Popescu a ținut să mulțumească USV Suceava care a răspuns prompt fiecărei solicitări de sprijin, înființând și un centru de tip Call Center în vederea efectuării anchetelor epidemiologice de către studenții voluntari.

La acest punct de pe ordinea de zi, a fost prezentată și activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, care a emis începând cu data de 01.01.2021 un număr de 88 de hotărâri ce au vizat în principal asigurarea rezilienței comunității și diminuarea impactului de risc, precum și alte măsuri aplicabile pe raza județului Suceava, în scopul limitării și prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2.

A mai fost prezentată situația centrelor de vaccinare din județ precum și informarea că toate centrele de vaccinare, din spitale, cu exceptia celui de la Spitalul Orășenesc Gura Humorului, se vor închide pe data de 15.04.2021 urmând ca de pe data de 23.04.2021 să se mai deschidă 8 fluxuri în locații ce vor fi stabilite ulterior.

Tot în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi, subprefectul județului Suceava, Daniel Prorociuc, a solicitat Sistemului de Gospodărie a Apelor Suceava și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava să întreprindă acțiuni, în perioada următoare, în vederea identificării zonelor cu potențial la inundații și să dispună măsuri care să vizeze următoarele aspecte:

  • curățarea/decolmatarea secțiunilor de scurgere a podurilor, podețelor, punților pietonale și rigolelor din zonele vulnerabile la inundații, cu prioritate a celor din zonele locuite;
  • igienizarea albiilor râurilor și pâraielor și a zonelor limitrofe, precum și desființarea depunerilor necontrolate de deșeuri de orice tip, inclusiv a depozitelor de material lemnos.

Subprefectul Daniel Prorociuc a remarcat și necesitatea ca autoritățile locale din județul Suceava să acționeze proactiv în această privință a salubrizării localităților, pentru a preîntâmpina eventuale situații de urgență în perioada următoare. În acest sens, Instituția Prefectului – Județul Suceava a transmis o circulară către unitățile administrativ-teritoriale din județ, prin care s-a solicitat implicarea tuturor autorităților locale.

În încheiere, Instituția Prefectului a solicitat structurilor județene subordonate Ministerului de Interne să ia toate măsurile de siguranță și ordine publică pentru desfășurarea în bune condiții a sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii romano-catolici la sfârșitul acestei săptămâni.

Prefectul Iulian Cimpoeșu transmite credincioșilor romano–catolici să întâmpine Sfintele Paști cu bucurie și pace sufletească!

Învierea Domnului este o celebrare a speranței într-un anotimp al renașterii, un prilej de a ne bucura alături de familie și de cei apropiați. Totuși trăim vremuri fără precedent și pe această cale fac un apel către toți cetățenii județului Suceava pentru a respecta regulile de distanțare socială impuse de autorități. Deși statistica cazurilor de Covid – 19 de la nivelul județului Suceava indică o descreștere, trebuie în continuare să fim vigilenți și responsabili.
Paște fericit și binecuvântat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *