Instituția Prefectului – Județul Suceava a solicitat Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice printr-un proiect de Hotărâre de Guvern înaintat luni, 16 Iulie 2018, încă 5.460.000 lei pentru înlăturarea distrugerilor înregistrate în urma fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din ultima perioadă. Banii sunt solicitați din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Mirela Elena Adomnicăi prefectul județului Suceava, a convocat din nou, luni, 16 Iulie 2018, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, pentru a aproba raportul de sinteză în care sunt centralizate alte pagube raportate după inundații, care se cifrează la 4.787.000 lei. La acestea se adaugă pagubele produse pe drumuri județene, inclusiv cele provocate de alunecările de teren de pe Trans Rarău.

Guvernul României a aprobat deja, săptămâna trecută, suma de 5.483.000 lei solicitată de Prefectură pentru reparații la drumurile județene afectate de inundații.

Prezent la ședința CJSU, Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a mulțumit Prefecturii pentru contribuția în ce privește obținerea fondurilor pentru reparații la drumuri județene și a remarcat rapiditatea cu care au fost evaluate pagubele produse în urma inundațiilor și aprobate despăgubirile pentru remedierea lor.

Reamintim că, săptămâna trecută, tot printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, Prefectura Suceava a mai solicitat Guvernului 36.445.000 lei, sumă necesară pentru remedierea distrugerilor provocate de inundații în infrastructura județului Suceava.

În perioadele 13-15 Iunie 2018, 22 Iunie 2018, 28-30 Iunie 2018 și 1-10 Iulie 2018, pe teritoriul judeţului Suceava, au căzut precipitații deosebit de abundente, de peste 70 litri pe metru pătrat. Acestea au provocat viituri semnificative în bazinele hidrografice ale râurilor Suceava, Bistriţa şi Moldova, cu precădere pe afluenţii acestora, producând distrugeri importante infrastructurii şi gospodăriilor, care au dus la grave disfuncţionalităţi economice şi sociale.

Ploile abundente şi viiturile create au produs pagube în 62 de unităţi administrativ-teritoriale, din cele 114 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *