Institutul Bucovina a participat cu o delegație numeroasă la cea de a 37-a conferință anuală a Social Firms Europe CEFEC

Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a participat cu o delegație numeroasă compusă din 13 membri la cea de a 37-a Conferință Anuală a Social Firms Europe CEFEC, desfășurată în Itea, Fokida, Grecia, în perioada 4-9 Septembrie 2023.

Institutul Bucovina a participat cu o delegație numeroasă la cea de a 37-a conferință anuală a Social Firms Europe CEFEC

Evenimentul intitulat ”Acționând pentru Economie Socială prin împuternicirea comunității” a fost organizat de către Societatea de Psihiatrie Socială P. Sakellaropoulos din Grecia.

Delegația suceveană a fost formată din cinci tineri NEETs beneficiari ai Proiectului SEPAL, cinci mentori în ucenicie, Maestrul Mihai Pânzaru-PIM și alți doi membri care au asigurat componenta logistică. Tinerii NEETs au participat la trei ateliere de instruire pentru produse bio și valorificarea resurselor locale, respectiv: atelierul de apicultură și prelucrarea mierii de albine, atelierul de cultivare și prelucrarea măslinelor și atelierul de pielărit. Tinerii împreună cu cei cinci mentori în ucenicie au avut ocazia să participe la activități practice și de conștientizare a potențialului resurselor locale și de dezvoltare de afaceri sociale verzi. Lecțiile și experiențele din cadrul atelierelor i-au ajutat pe tinerii NEETs să înțeleagă mai bine importanța protejării mediului înconjurător, dar și să aprofundeze esența scopului social și domeniul antreprenorialului social.

Pe parcursul ultimelor trei zile, promotorii economiei sociale din Suceava s-au întâlnit cu reprezentanți din 17 țări europene și au discutat despre oportunitățile pe care le oferă schimbul de idei și practici legate de integrarea tinerilor pe piața muncii prin etape de lucru în ONG-uri și afaceri inovative sociale, planuri de acțiune în vederea sprijinirii dezvoltării afacerilor verzi și digitale.

Maestrul Mihai Pânzaru-PIM, cunoscut caricaturist și grafician, a realizat pentru cei 25 de participanți din șase țări: România, Grecia, Spania, Lituania, Polonia și Ucraina portrete în grafică, dar și pentru speakeri invitați din Olanda, Suedia, Germania și Franța. La eveniment au fost prezenți și Anca și Sebastian Crăciun, doi militanți pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și care au reușit să realizeze la Câmpulung Moldovenesc un Centru de Recuperare Medicală care oferă terapiile necesare întreținerii zilnice și recuperării copiilor cu dizabilități pe termen lung.Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Alexandru Moroșan, a avut ocazia să prezinte activitățile de producție bio realizate în cadrul mânăstirlor din Bucovina, dar și să lege o serie de parteneriate cu producătorii din Grecia.

Evenimentul s-a finalizat cu consemnarea unei rezoluții adoptate de către cei peste 120 de participanți la Conferința anuală a SFE CEFEC din Grecia, care arată poziția acestora privind economia socială în dialog cu Comisia Europeană, scoțând în evidență soluțiile de angajare și suport pentru Start-up pe care structurile de economie socială le au pentru tinerii NEETs, provenind din grupuri vulnerabile și pentru problemele refugiaților, precum și pentru dezvoltarea afacerilor verzi.

Delegația s-a întors cu un premiu la categoria Start-up – Social Enterprise, oferit Centrului Ro-UA Info Hub, sprijinit de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, premiu înmânat reprezentantei Anastasiia Kabanova, tânără refugiată din Ucraina.
Această deplasare a delegației din Suceava-România a fost posibilă prin finanțarea din caddrul proiectul SEPAL – ”Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie”, având ca obiectiv general profesionalizarea activității pe baza modelului WISE (Work Integration Social Enterprise) de servicii de sprijin pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, cu accent pe 3 sectoare principale: sănătate, meșteșuguri și mici întreprinderi și finanțat de către de către EEA and Norway Grants prin Programul Youth Employment. Proiectul SEPAL PRO (Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning) este coordonat de Asociația Institutul pentru (România) în parteneriat cu Pere Closa Private Foundation (Spania), ZISPB – Human resources Monitoring and Development Bureau (Lituania), Koispe Diadromes- 10th Sector of Attica Prefecture (Grecia) și KOMES Foundation (Polonia).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top