În luna octombrie, prin intermediul Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, elevii și profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava și Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, au avut șansa de a testa o nouă aplicație digitală destinată persoanelor cu dificultăţi de învăţare, aflată în etapa de pilotare.

Din 2017, Institutul Bucovina este partener în cadrul proiectului Erasmus+ COBALT (Cognitive Optimization By Assistive Learning Tool), înțelegând nevoia tot mai mare a tinerilor cu nevoie speciale din România, de a avea șanse egale la educație prin instrumente de învățare corespunzătoare.

La nivel european, una din șase persoane a fost confirmată cu o deficienţă de învăţare, iar în lipsa unor tehnologii și programe specializate, accesul la învățământ de calitate este limitat, iar șansele de angajare rămân la fel de mici. În acest sens, eforturile europene comune se îndreaptă în permanență către combaterea discriminării și promovarea egalității drepturilor.

Proiectul are susținerea mai multor organizații provenite din patru țări membre: Estonia, Franța Marea Britanie și România. Pe parcursul celor trei ani, prin proiectul Erasmus+ COBALT s-a urmărit crearea unui instrument digital, cu interfață atât pentru profesori, cât și pentru elevi, care să întrunească nevoile celor cu dificultăți de învățare. Prototipul aplicației, lansat în cea de-a doua jumătate a anului 2019, își propune să faciliteze înțelegerea sarcinilor de lucru, să contribuie la transpunerea teoriei în practică și dezvoltarea abilităților de memorare, să sprijine obținerea certificatelor și competențelor necesare și să-i ajute pe profesori în transmiterea mesajelor. Un alt obiectiv este cel al dobândirii autonomiei, astfel încât sarcinile de lucru să poată fi îndeplinite mai ușor atât la școală, cât și la viitorul loc de muncă.

Aplicația este gratuită și poate fi descărcată din Magazinul Google. Este disponibilă în variante pentru Android, iOS, Windows și MAC. Aceasta a fost dezvoltată cu ajutorul unor grupuri de profesori din fiecare țară parteneră, fiind îmbunătățită constant.

În data de 13 Octombrie 2020, la sediul Institutului Bucovina a avut loc o întâlnire dedicată prezentării obiectivelor, partenerilor și rezultatelor proiectului la care au participat reprezentați ai instituțiilor și asociațiilor partenere din județ, cât și alți specialiști din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *