Interes regional pentru procedurile de radiologie intervențională realizate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

În dată de 16 Decembrie 2022 o echipa multidisciplinară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, formată din medic de urgență, medic ATI, neurolog, radiolog intervenționist, a reușit să trateze cu succes primul caz de accident vascular cerebral ischemic acut trimis de colegii din Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privand țesutul cerebral de oxigen și nutrienți, conducând la deterioarea sau moartea celulelor cerebrale după doar câteva minute.

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de blocarea circulației sangvine la nivelul unei artere (accident ischemic) sau ruperea unui vas de sânge ( accident hemoragic). Unii pacienți pot prezența doar o întrerupere temporară a fluxului de sânge (atac ischemic tranzitoriu ) care nu provoacă leziuni permanente.

Tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut constă în tromboliză sistemică (în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei în absența contraindicatiilor). Totuși principalele limite ale acestui tratament sunt fereastră terapeutică îngustă și eficientă redusă în cazul ocluziei arterelor de calibru mare precum și faptul că acest tratament este contraindicat la pacienții cu risc crescut de complicații hemoragice. În aceste cazuri intervine radiologul intervenționist prin diverse tehnici care includ tromboliză farmacologică intraarterială și trombectomia mecanică prin intermediul unor dispozitive de extracție a trombului. Fereastră terapeutică pentru realizarea acestor intervenții este cuprinsă între 6 și 12 ore în funcție de teritoriul în care se dezvoltă accidentul vascular.

Pacientul de 72 de ani s-a prezentat în timp util (o oră și 30 de minute) la UPU Botoșani, unde medicul neurolog a pus diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut și a inițiat tratamentul medicamentos (tromboliză) pentru dizolvarea cheagului. Diagnosticul imagistic suplimentar prin angioCT a vaselor cerebrale a arătat însă înfundarea unui vas mare (arteră carotidă internă), ce a impus, conform protocolului național de AVC, transferul către o unitate spitalicească ce poate rezolva cazul endovascular prin trombaspiratie / trombectomie, cel mai apropiat fiind Spitalul Județean Suceava.

Pacientul a fost dus imediat după sosirea în UPU la sala de angiografie a SJU Suceava, unde după 45 de minute, porțiunea din creier care era ischemiata a fost revascularizata, având astfel șanse mari de recuperare a deficitului inițial. Eforturile medicilor au fost răsplătite când deja la 24 de ore pacientul era conștient, cooperant și cu minim deficit motor.

Timpul a fost factorul esențial pentru că pacientul să poată beneficia de această procedura (6 ore de la debutul simptomelor) și de a avea șansă că până de sărbători să fie iarăși în mijlocul familiei.” – dr. Mihai Crețeanu Jr. medic primar radiologie intervențională.

În ultimul timp a crescut adresabilitatea Centrului de Radiologie Intervențională a SJU Suceava pentru proceduri că trombaspiratie/trombectomie în caz de accident vascular ischemic, angioplastii/trombaspiratii în cazul trombozelor acute de fistule arteriovenoase la pacienți dializați, trombaspiratie în caz de tromboză venoasă profundă acută, cel mai frecvent fiind solicitați pentru pacienți de la Piatră Neamț, Roman, Brăila, Galați. Astefel putem spune că Spitalul Județean Suceava devine tot mai mult un Centru Regional pentru acest tip de intervenții.

În cursul acestui an au fost realizate 640 de astfel de intervenții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top