ISU Suceava a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate descoperite în zona industrială a municipiului Suceava

Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava a intervenit în cursul zilei de luni, 25 Octombrie 2021, pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate descoperite în zona industrială a municipiului Suceava (Calea Unirii).

ISU Suceava a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate descoperite în zona industrială a municipiului Suceava

Pe parcursul misiunii, au fost descoperite 31 de proiectile explozive de artilerie calibrul 75 mm și 101 alte elemente de muniție. Muniţia neexplodată provine, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial, și a fost descoperită în urma unor lucrări de săpături.

Întreaga cantitate de muniţie a fost ridicată, transportată în condiţii de siguranţă şi depozitată provizoriu, urmând a fi distrusă într-un poligon autorizat, în perioada imediat următoare.
Misiunea de asanare pirotehnică s-a desfășurat cu profesionalism, fără a pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale sau mediul înconjurător.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

Astfel, sunt interzise: 

 • atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
 • joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;
 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

 • accesul persoanelor şi în special al copiilor;
 • – executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;

  – executarea unor lucrări funciare;

  – circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top