Lectoratul de limbă română al Universității Ștefan cel Mare din Suceava de la Cernăuți a organizat vineri, 15 Decembrie 2017, în cadrul Universității Naționale Yuriy Fedkovych din Cernăuți (CHNU), în colaborare cu Centrul de Studii Românești, o nouă masă rotundă internațională, cu tematica Interferențe lingvistice și culturale la Cernăuți și în lume.

Gazda evenimentului, Gina Puică, lectorul de română, a menționat în deschidere că tematica i-a fost inspirată de Cernăuți, spațiu prin excelență al conviețuirii multilingve și multiculturale, adăugând că și prin această masă rotundă Lectoratul de limbă română contribuie la aprofundarea cunoașterii limbii și culturii românești de către publicul ucrainean, demers inseparabil astăzi de deschiderea către alte limbi și culturi.

Prezentă la eveniment, Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, a salutat evenimentul, considerând că acesta se înscrie în necesarul proces al relaționării interstatale prin cultură, fiind și o ilustrare a devizei Uniunii Europene, Unitate în diversitate. Pe aceeași linie s-a situat și prorectorul responsabil de relațiile internaționale al USV, Ștefan Purici, care în intervenția sa s-a referit la colaborarea privilegiată dintre Universitățile din Suceava și din Cernăuți.

Aceste luări de cuvânt oficiale au fost urmate de trei comunicări științifice. Raluca Dimian (USV) a prezentat partea mai puțin cunoscută a operei lui Paul Celan (poet și traducător născut la Cernăuți în 1920), cea scrisă în limba română, pe care a analizat-o în contextul global al operei celaniene, care a fost redactată majoritar în limba germană. Au urmat Felicia Vrânceanu și Nikoletta Holovach (CHNU), care au făcut expuneri teoretice despre fenomenul interferențelor lingvistice, cu aplicații direct referitoare la situația limbii române vorbite în Nordul Bucovinei.

În final, un grup de cursanți ai Lectoratului de limbă română, constituit majoritar din cadre didactice ale Universității Yuriy Fedkovych, a ilustrat prin propria prezență, cât și prin dezbaterea avută, esența tematicii abordate în cadrul întregii mese rotunde.

Reamintim că Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava sprijină în mod deosebit activitatea Lectoratului de limbă română de la Cernăuți. Printre cele mai recente proiecte susținute se numără o aplicație practică de patru zile (4-7 Decembrie 2017) în nordul României, de care a beneficiat un grup de cursanți cernăuțeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *