În perioada 19 Februarie 2021 – 4 Aprilie 2021, în Galeria POD a Muzeului de Istorie din Suceava, va avea loc expoziția de pictură intitulată Libertatea canarului, concepută și realizată de artistului plastic ieșean Cristian Diaconescu.

Libertatea canarului

Preocupat de conflictul dintre necesitatea și nedreptatea limitărilor sociale, artistul construiește un discurs simbolic în care păsările, coliviile și măștile înconjoară personajul uman portretizat sau auto-portretizat cu scopul evident de a deschide un dialog despre poziționarea omului față de lume și față de el însuși.

Despre artistul Cristian Diaconescu și opera sa, criticul de artă Maria Bilaşevschi scria: Cristian Diaconescu se dedublează, este pe rând personaj, artist, individ, om, fiecare mască și fiecare autoportret ascunde, distorsionează, disimulează pentru a dezvălui suita de fragmente ce compune identitatea. Dacă în portrete sinele originar nu poate fi determinat și pare a fi perpetuu amânat, în autoportrete „esența”, „adevăratul Eu” pare a fi o căutare și nu un rezultat al picturii, o „reproducere” a straturilor ce necesită a fi îndepărtate pentru a descoperi în imagine, persoana. Cristian Diaconescu nu este preocupat să atingă zonele obscure ale ființei, ci se concentrează asupra procesului de schimbare, devoalând interesul pentru interpretarea propriei imagini prin ambiguitate şi tăinuire.

Personajele din portretele artistului, care apar fără nici un nume care să le explice, par a se uita la privitor direct în ochi, ceea ce restabilește capacitatea picturii de a surprinde și cuprinde acel fel de poezie și fantezie negată, reprimată, atacând în același timp suprafața plastică. Lucrările lui Cristian Diaconescu se îndepărtează voit de o lizibilitate prea facilă, astfel evitând degenerarea într-o convenție banală. Poate pe alocuri deranjante pentru gusturile puriste, portretele, adesea executate în tușe groase, spontane, expresive şi tensionate amintesc de simbolurile şi gândurile eu-ului cerebral, dar mai important, de capacitatea „umană” de a ilustra drama sinelui conștientizat ȋn tandem cu lumea exterioară.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 19 Februarie 2021, începând cu ora 13:00 și se va face în limita a 23 de locuri disponibile, pentru a fi respectate normele de siguranță și de distanțare fizică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *