În perioada 14 August – 20 Septembrie 2020, Cetatea de Scaun a Sucevei te invită să vizitezi expoziția de artă plastică intitulată Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală realizată de pictorul Mihail Gavril.

Măiestrii moldave - Domni și domnițe din Moldova Medievală

Vernisajul va avea loc vineri, 14 august 2020, ora 16:00, în curtea interioară a Cetății de Scaun.

Expoziția va fi prezentată de Gabriel Herea.

Mihail Gavril este un artist plastic consacrat, originar din Fălticeni, trăitor în București, care, de-a lungul timpului, a expus în mai multe rânduri, în România, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria și Suedia.

La Suceava, a mai fost prezent doar în aprilie 2019, la expoziția aniversară a Grupului Patru+.

Expoziția propusă în Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei este una inedită, care adună 43 de lucrări – unele ce l-au consacrat de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziții axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu. Prin toate elementele compozițiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade și portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceți, broderii bizantine, siluete de biserici), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om și destin la moștenire și dăinuire. Artistul folosește pentru toate acestea: grafica, pastelul și colajul, culorile de apă, acuarela și acrilicul.

Vizitarea se va desfășura cu respectarea condițiilor legale, afișate la Casa Custodelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *