Sâmbătă, 25 August 2018, începând cu ora 6:00, va avea loc Maratonul Via-Maria-Theresia, ediția a V-a.

Maratonul Via-Maria-Theresia

Maratonul cuprinde patru probe de concurs: semi-maraton, maraton, ultra-maraton și triatlon.

Vor fi patru puncte de start și anume, startul pentru proba de maraton va fi de la fosta exploatare minieră de sulf (Gura Haitii), startul pentru proba de ultra-maraton, va fi de la Canton Silvic Tihuța – Colibița – Piatra Fântânele, startul pentru proba de semi-maraton va fi de la Cantonul Silvic Josenii Bârgăului – Valea Colbul și startul pentru triatlon va avea loc în vecinătatea Pensiunii Ariniș (Colibița). De asemenea, va fi și proba de drumeție, de cinci kilometri, respectiv zece kilometri, cu plecare de la Canton Silvic Tihuța – Colibița – Piatra Fântânele, de la o dificultate de parcurgere mica spre mediu-dificil. Toate probele vor traversa în mare parte drumul istoric Via-Maria-Theresia cu punctul de Finish la Cantonul Silvic Tihuța -Colibița, din Piatra Fântânele.

În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. La valoarea de monument istoric a drumului Maria-Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse, se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani. Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Maria-Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut.

În primul rând, Tășuleasa Social creează aici o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, semi-maraton, maraton şi ciclism montan.

Realizarea acestei poteci tematice în munţii Călimani, este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea), iar astfel să le putem proteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *