În perioada 6 Decembrie 2018 – 2 Februarie 2019, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava te invită să vizitezi expoziția intitulată Masca populară de Anul Nou.

Masca populară de Anul Nou

Expoziția va aduce în atenția publicului vizitator măști populare din patrimoniul etnografic al Muzeului Bucovinei, obiecte de recuzită dar și piese vestimentare din colecția Recuzită și obiceiuri care datează de la începutul secolului al XX-lea.

Astfel, vizitatorii vor putea admira măștile-obrăzare și măștile de cap din categoria urâților care înfățișează chipuri umane (moși, babe, urâți, țigani, ursari…), obiecte vestimentare ale costumelor de militari, piese de recuzită și accesorii ale personajelor din diferite alaiuri și jocuri specifice sărbătorilor de iarnă.

Dacă în trecut, măștile jucate la cumpăna dintre ani aveau rol de protecție, legătură spirituală cu forțele supranaturale având funcții magice,astăzi acestea și-au pierdut simbolismul, devenind mijloace de expresii plastice, unde magicul a subordonat esteticul în dorința de a impresiona asistența și de crea spectacol la trecerea simbolică dintre ani.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *