Guvernul României a alocat în data de 12 Iulie 2018 întreaga sumă solicitată pentru reparații la drumurile județene afectate de inundații, în valoare de 5.483.000 milioane lei.

La Milișăuți, vineri 13 Iulie 2018 au început lucrările pentru construirea unui pod provizoriu peste râul Suceava, ca variantă pentru podul pe DN 2H, care în prezent este închis pentru traficul auto și pietonal.

Podul provizoriu se va realiza prin parteneriat public privat, pe baza unui protocol de colaborare încheiat între Primăria Orașului Milișăuți și un agent economic. Această soluție a fost discutată în Comitetul Local pentru Situații de Urgență Milișăuți și aprobată în cadrul ședinței Consiliului Local Milișăuți. Se estimează că lucrările la podul provizoriu vor fi finalizate la mijlocul săptămânii viitoare.

Referitor la lucrările de reparații la podul peste râul Suceava de pe DN 2H, care intră în competența Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că nu se poate merge în regim de urgență cu procedura de achiziții, întrucât au fost înaintate patru oferte, care se deschid astăzi, iar evaluarea lor ar putea dura, nefiind excluse nici contestațiile.

Prefectura Județului Suceava continuă demersurile în vederea alocării de fonduri necesare remedierii distrugerilor produse în urma fenomenelor meteorologice periculoase, din perioada 28 Iunie 2018 – 9 Iulie 2018.

La solicitarea Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice – MDRAP, pentru a se evita dubla finanțare, au fost scăzute din raportările primăriilor sumele pentru obiectivele de investiții prinse prin PNDL și PNDL2. În acest context, suma necesară celor 53 de UAT-uri pentru remedierea pagubelor provocate de inundații în infrastructură se cifrează la 36.445.000 lei.

Cinci familii din Slatina și Broșteni vor primi câte 5.000 lei de la Guvern

Cinci familii din Slatina și Broșteni cu casele afectate de inundații vor beneficia de un ajutor financiar, din partea Guvernului, în valoare totală de 25.000 lei (5.000 lei de fiecare).
Banii vor fi acordați conform HG numărul 480, din 5 Iulie 2018, privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie-iulie 2018.

Conform raportului privind valorile estimative ale pagubelor în infrastructură, raport înaintat de comisiile numite prin ordin de prefectul Mirela Elena Adomnicăi, , în județul Suceava au fost afectate opt case aparținând unor familii din Slatina, Broșteni, Mănăstirea Humorului și Ostra.

În urma anchetelor sociale realizate la fața locului de reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava – AJPIS, s-a constatat că cinci din cele opt familii cu casele afectate – patru familii din Slatina și una din Broșteni – au locuințele avariate și se află în risc de excluziune socială.

Raportul realizat de AJPIS în urma anchetelor sociale a fost înaintat către ministerul Muncii și Justiției Sociale care va aloca, prin AJPIS Suceava, 25.000 lei pentru ajutorarea celor cinci familii.

Potrivit Direcției Agricole Suceava, valoarea pagubelor produse culturilor agricole, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase din lunile iunie-iulie 2018, este de 136.300 lei. A fost afectată o suprafață de 1.280 hectare, cele mai mari pagube fiind la culturile de porumb, grâu și secară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *