Mozaicplastia, o nouă procedură în portofoliu secției Ortopedie-Traumatologie

Miercuri 9 Martie 2023, ortopezii de la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava au realizat în premieră locală o nouă procedura chirurgicală-autogrefă osteocartilaginoasă unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la schi în urmă cu trei ani în urmă căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacității de muncă.

Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample cu o durata de 150 de minute, intervenție care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

Tehnică chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii ’90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnică clasică de microfracturare, la îndemână tuturor, dar limitată că rezultate și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate și rezultate incerte. Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefă fiind recoltată de la nivelul genunchiului. Tehnica se poate realiza atât artroscopic, cât și clasic, deschis în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos. Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulației pe o perioada cât mai îndelungată astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată. În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la șuturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusa de mozaicplastie s-a lărgit gama de soluții terapeutice, a afirmat Marius Grămadă, medic primar ortoped.

La reușită tratamentului concura în bună măsură și kinetoterapia care trebuie să înceapă imediat postoperator. Pentru această pe secția de ortopedie este necesară prezența personalului specializat, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă pe secția ortopedie a kinetoterapeuților. Secția de Ortopedie a susținut și va susține în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile.

Intervenția a fost realizată de o echipa formată din medicii ortopezi Marius Grămadă, Rareș Voinea și anestezistul Dorin Stănescu și vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul secției de Ortopedie condusă de doctorul Bandac.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top