În ultimele săptămâni sucevenii au manifestat receptivitate la recomandările polițiștilor și au evitat mai multe încercări ale unor infractori de a-i înșela prin metoda Accidentul.

Ca o dovadă însă că trebuie să rămânem în permanență atenți la tentațiile unor aparente afaceri avantajoase și să adoptăm un comportament preventiv, exemplificăm o nouă metodă de înșelăciune la care apelează infractorii. Din păcate, deși pare greu de crezut că cineva poate oferi bani sau bunuri de valoare în schimbul unor hârtii inscripționate cu holograma specimen” sau souvenir, prezentăm cazurile unor suceveni care au fost înșelați în dorința realizării unui câștig imediat.

Poliţiştii au derulat de la începutul anului peste 20 de acțiuni pentru prevenirea faptelor de înșelăciune, fiind desfășurate atât activități de prevenire și informare cât și acțiuni în teren prin structurile operative, fiind efectuate controale la unități economice gestionare de valori monetare.

Se remarcă un trend infracțional descendent în ceea ce privește infracțiunile de înșelăciune, cetățenii devenind mult mai responsabili în special în referire la abordările prin metoda Accidentul.

Totuși, în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe sesizări din partea unor cetățeni privind activități de schimb valutar sau plăți făcute cu bancnote specimen sau suvenir acestea neavând valoare monetară.

Bancnotele inscriptionate specimen au aceasta mentiune inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie.

Bancnotele inscriptionate cu mentiunea “specimen” prezinta caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fara valoare, neputand fi acceptate nicaieri in plati.
Totodata, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare. Aceste bancnote nu prezintă elemente de siguranță și sunt foarte ușor de detectat printr-o simplă verificare vizuală.

Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural au sesizat fraptul că au primit de la diverse persoane în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunori sau derulării unor activități de schimb valutar bancnote cu inscripție în limba ucraineană: Suvenir. Nu este mijloc de plată”. Din nefericire, aceste aspect au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *