Numărul solicitărilor de înmatriculare a vehiculelor rutiere se menține în trend ascendent

În primul trimestru al anului 2018, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor, cei nouă lucrători ai compartimentului Înmatriculări și Evidența vehiculelor rutiere au efectuat, în total, peste 13.000 de operațiuni de primă înmatriculare, autorizare provizorie, transcrieri și radieri auto din evidențe.

Dintre acestea, 5.562 sunt operațiuni de primă înmatriculare în circulație a vehiculelor, din care 718 sunt cu data fabricației sub cinci ani, 3.870 – autorizații provizorii și plăci pentru vehiculele care au fost înmatriculate provizoriu, 2.901 sunt transcrieri, iar 1.031 sunt radieri auto din evidențe.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, evaluarea activității de înmatriculare vehicule și autorizare provizorie din cadrul serviciului la care facem referire arată creșteri de circa 12% la operațiunile de primă înmatriculare și de aproape 50 la sută la numărul radierilor din circulație. În primul trimestru al acestui an se constată o scădere aproape la jumătate a numărului de autorizații provizorii atribuite, având în vedere că, de la 31 Ianuarie 2017, autorizația provizorie de circulație se poate elibera din start pentru o perioadă de 90 de zile, față de 30 de zile, cum stipulau prevederile anterioare.

În primele trei luni din 2018, la acest compartiment nu au fost întocmite documente de cercetare penală, comparativ cu primul trimestru al anului 2017, când s-au constatat opt infracțiuni, din care cinci au fost falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, iar doi au fost falsuri privind identitatea și un uz de fals.

Se constată că se menține trend-ul ascendent în ce privește solicitările de înmatriculare atât la persoanele fizice, cât și cele juridice, și faptul că, în continuare, din numărul total al autovehiculelor înmatriculate ponderea cea mai mare o reprezintă cele cu data fabricației mai mare de cinci ani. De asemenea, se remarcă faptul că măsura înființării a unui ghișeu special pentru persoanele juridice și-a atins scopul, întrucât rezervările pentru înmatriculare se fac de pe o zi pe alta, a declarat Mirela Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava.

Activitatea la permise de conducere și examinări În primul trimestru al anului curent, au fost preluate 6.740 dosare ale candidaților în vederea obținerii carnetului de conducere.

La proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere, în primul trimestru au fost examinate 6.293 persoane, fiind declarate admise 3288, promovabilitatea la această probă fiind de 52,25%.

La proba practică de traseu au fost examinați 4.200 candidați, fiind admiși 2792, reprezentând o promovabilitate de 66,47%. Numai în luna ianuarie, proba practică de traseu s-a desfășurat în municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți și Vatra Dornei. De la data de 1 Februarie 2018, prin ordin al prefectului Mirela Elena Adomnicăi, această probă a avut loc doar în municipiul reședință de județ.

În aceste activități au fost implicate 16 cadre atestate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule – cinci ofițeri și 12 agenți-, din care trei au fost atestați cu data de 1 Februarie 2018.

În perioada menționată, au fost analizate 83 de solicitări de obținere a unui nou permis de conducere de la persoane care au avut permisele anulate în urma săvârșirii unor infracțiuni, sau mențiuni în cazierul judiciar , fiind toate avizate favorabil. Totodată, au fost preschimbate în documente similare românești 367 permise de conducere străine.

În primul trimestru din 2018, la acest compartiment au fost întocmite acte premergătoare în vederea instrumentării pentru 11 infracțiuni, din care zece pentru fals în declarații. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la permise auto și examinări, în perioada 1 Ianuarie 2018 – 31 Martie 2018 au fost preluate cu circa 11% mai puține dosare și au fost procesate cu aproximativ 13% mai puține permise. La ambele probe ale examenului pentru oținerea permisului de conducere au participat mai puțini candidați, în 2018, promovarea generală fiind mai bună anul acesta: – 44,36%, față de 42,48%. Referitor la activitatea compartimentului informatic, în primul trimestru al anului 2018 angajații acestui compartiment au efectuat 137.386 operațiuni, față de 115.845 în aceeași perioadă a lui 2017, număr relativ mare comparativ cu cel al angajaților care a rămas constant.

S-au înregistrat cifre mai mari ca în 2017 și în ce privește activitatea de secretariat și cea de deservire a cetățenilor: 4.776 de lucrări pe linie de secretariat, din care 1861 audiențe pentru reprogramări examinare, diverse solicitări de înmatriculare… față 3.691 în anul precedent. De asemenea, în 2018 au fost înaintate mai multe petiții: 1.861 petiții față de 1.271, în anul trecut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top