O nouă premieră la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, echipa secției de urologie a realizat cu succes, în premieră pentru județul nostru, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică.

O nouă premieră la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

De această intervenție chirurgicală a beneficiat în luna august un pacientul în vârstă de 67 ani din comună Stroiești care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată (stadiul II B), în urmă efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostate) crescut . Rezultatele postoperatorii au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plagă vindecată la o săptămâna, la trei săptămâni prezentând micțiuni fizologice fără a mai necesită tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ.

Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecțiune des întâlnită la bărbați și este a două cauza de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grăsos periprostatic și ganglionii limfatici urmat de anastomoză vezico-uretrală. Este opțiunea fundamentală pentru pacienții aflați în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranța lungă de viață și status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă că urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală: prostatectomia clasică – este metodă tradițională și implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică, prostatectomia laparoscopică – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atașată, precum și instrumentele chirurgicale și prostatectomia asistată robotic – asemănătoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenția chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare, infecții, tromboză venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinătate, incontinență urinară prin lezarea sfincterului, disfuncție erectilă.

Majoritatea pacienților pot prezența incontinență urinară. Mulți dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urină timp de câteva săptămâni. Cei mai mulți vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte doctorul Alexei Filip, medic primar urolog, doctorul Andrei Ilisei, medic urolog, și asistentă de bloc operator Ioana Bumbu. Intervenția a fost efectuată sub anestezia generală realizată de doctorul Dănuț Barbunc, medic primar ATI, și asistentă Aura Adochiței.

Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de spitalul județean, de un act medical complex pentru care, pâna acum, erau îndrumați spre clinicile universitare, fiind cunoscut faptul că suportul familiei și prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului, a declarat dr. Filip Alexei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top