Joi, 7 Martie 2019, începând cu ora 11:00, la biblioteca din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava va avea loc o întâlnire cu Irina Nechit.

Omul și cartea - Irina Nechit

Irina Nechit este născută în data de 1 Ianuarie 1962, în satul Antonești, județul Cahul, la o distanță de peste o sută de kilometri de capitala Republicii Moldova, Chișinău. După absolvirea școlii generale, Irina Nechit se înscrie la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău.

După absolvirea Universității, Irina Nechit debutează cu volumul de poezie Șarpele mă recunoaște, apărut la Editura Hyperion din Chișinău, în anul 1992. Contribuie cu poezie și articole de opinie la numeroase reviste de cultură: Basarabia, Literatura și Arta, Contrafort, Sud-Est, Moldova, România literară, Vatra, Poesis, Familia, Arca, Luceafărul ș.a. Publică volumele de versuri: Cartea rece (Ed. Cartier, Chișinău, 1996); Un viitor obosit (Ed. Augusta, Timișoara, 1999); Gheara (Ed. Vinea, București, 2003); Un fel de liniște (Ed. Vinea, București, 2006); Copilul din mașina galbenă (Ed. Cartier, Chișinău, 2010) și este prezentă în antologiile Cele mai frumoase poeme (Ed. Tractus Arte, București, 2011) și Începutul de secol XXI. Literatura din Basarabia (Editura Arc și Știința, 2017).

Este deținătoarea unor premii ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumele de poezie: Șarpele mă cunoaște, Cartea rece și Un viitor obosit.

Irina Nechit s-a remarcat și ca dramaturg: Godot eliberatorul (critică de teatru, Editura Cartier, Chișinău, 1999); Proiectul unei tragedii (dramaturgie, Chișinău, 2001); Maimuța în baie (dramaturgie, Chișinău, 2006). Pentru cartea Godot eliberatorul, autoarei Irina Nechit i se acordă Premiul UNITEM pentru critică teatrală. În antologia Chișinău, 7 aprilie. Teatru-Document (dramaturgie, Editura Fundaţiei Camil Petrescu, Bucureşti, 2010), Irina Nechit este prezentă cu piesa Coridorul morții. Mai multe piese ale tinerei dramaturg au fost montate în teatre profesioniste din Chișinău și Bălți: Maimuța în baie, Coridorul morții, Amelist, Nudiștii, Doamna-din-satul-florilor-ce-mor.

În anul 2018, piesa Sfaturile Melaniei a fost montată la Teatrul Național Radiofonic din București și la Teatrul Odeon din București. În același an, a fost publicată, la Editura Junimea, Iași, cartea de interviuri Malul stâng întreabă malul drept. Monodrama Sfaturile Melaniei a obținut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018.

Poeta, dramaturgul şi jurnalista culturală Irina Nechit este cunoscută și peste hotarele Basarabiei, participând la numeroase festivaluri de literatură, colocvii, saloane de carte din România, Franța, Germania, Slovacia, Lituania, Letonia, Italia, Slovenia, Bulgaria și Austria, promovând limba, cultura și valorile din spațiul românesc.

Colectivul Bibliotecii USV invită pe toți cei care doresc să o cunoască pe poeta din generația postmodernă, Irina Nechit, la o întâlnire cu poezia și muzica din Basarabia. Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia – GIRB, condus de Aliona Gumeniţă (FLSC), ne va însoți în aceste momente.

Tineri poeți ai universității sucevene vor citi din versurile lor – Ana Maria Antonesei și Georgiana Obadă (FLSC).

Evenimentul face parte din seria de manifestări intitulată Omul și cartea.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *