În fiecare an, sosesc în unitățile de primire a urgențelor copii cu traumatisme diverse rezultate în urmă utilizării petardelor și artificiilor.
Din păcate unii pacienți rămân cu sechele pe viață. Aceste traumatisme variază de la arsuri superficiale sau grave, la traumatisme oculare, perforații timpanice sau chiar amputații de degete în urmă exploziilor.
Aceste traumatisme sunt de cele mai multe ori dificil de tratat deoarece implică amputatia sau avulsia degetelor, arsuri cutanate, zone dezmanusate unde pielea lipsește, fracturi deschise etajate, leziuni severe ale mușchilor, tendoanelor, nervilor și mai ales ale vaselor de sânge, care fac imposibilă replantarea degetelor pierdute. Îngrijirile medicale necesită intervenții complexe, repetate, spitalizare de durata, iar recuperarea este dificilă. Cel mai grav este că de cele mai multe ori victimele sunt copii. Va rugăm să va supravegheați copii și să nu rămâneți indiferenți când vedeți copii nesupravegheați care folosesc petarde sau artificii că pe niște jucării. Nu cumpărați astfel de produse, pentru că prin folosirea lor participați involuntar la producerea de accidente grave, a transmis echipa de chirurgie plastică a Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava alcătuită din doctorii Mircea Bordiniuc, Ovidiu Rusu și Clara Ibănescu.
În sfera oftalmologică, anual în perioada Revelionului apar numeroase traumatisme oculare cauzate de materiale pirotehnice. Unele sunt minore dar de cele mai multe ori sunt grave și pot duce chiar la orbire ireversibilă sau chiar pierderea unui ochi. Îndemn la evitarea folosirii acestor materiale pirotehnice mai ales de către copii. O mică ”distracție” de moment poate avea urmări grave tot restul vieții, a adăugat echipa secției de oftalmologie compusă din doctorii Răzvan Dumitrescu și Ana Maria Neacșu.