Plastic! O poveste fără sfârșit

În perioada 20 August 2021 – 31 Octombrie 2021, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc te invită să vizitezi expoziția intitulată Plastic! O poveste fără sfârșit.

Plastic! O poveste fără sfârșit

Versatil și ușor de produs, ultrarezistent și nemuritor, plasticul e astăzi regăsit peste tot. De pe fundul mărilor și oceanelor până pe vârful Everest, în aerul pe care-l respirăm, în ploaie și în corpurile mamiferelor – deci inclusiv al nostru, al oamenilor. Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle în 2019 estima că ingerăm involuntar 250 de grame de microplastice de-a lungul unui an.

Specificul colecției Muzeului Arta Lemnului îl pune într-o poziție unică de a deveni în viitor un loc al dialogului și un vector de acțiune în problematica protecției mediului înconjurător și a biodiversității. Muzeul își propune astfel să joace un rol mai dinamic, să cerceteze și să discute, pentru că lemnul – element natural din centrul colecției ce ne-a însoțit viața de-a lungul istoriei, este substituit în ultimele decenii de omniprezentul plastic.

Inspirați de campania globală „Plastic Free July”, care-și propune ridicarea nivelului de conștientizare legat de consumul de plastic de unică folosință dar și de poziționarea unică a MAL, ca muzeu dedicat lemnului și legăturii cu omului cu natura, muzeul s-a hotărât să afle răspunsul la o întrebare simplă: „cât plastic «consumă» o familie într-o lună?”.

A răspuns apelului familia Alexoae, mai exact juniorul Maxi alături de părinții Mona și Cezar, care de-a lungul lunii iulie au colectat fiecare bucățică de plastic care le trecea pragul. Rezultatul este expus la muzeu, sub lumina reflectoarelor. Concret, transparent, tangibil. Întrebarea care apare nu este dacă e mult sau puțin, ci dacă avem alternativă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top