Pororoca, cel mai așteptat film românesc al acestui început de an, va rula la Suceava din 19 Ianuarie 2018

Pororoca, filmul care i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor lui Bogdan Dumitrache la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, va fi lansat în cinematografele din România pe 19 Ianuarie 2018.

Pororoca

La Suceava, Pororoca va rula la Cinema City din Iulius Mall, începând de vineri, 19 Ianuarie 2018, astfel: de vineri până joi, începând cu orele 15:30, 18:30 și 21:30, iar sâmbătă, duminică și miercuri, începând cu ora 12:30.

Pororoca va fi prezentat săptămâna următoare în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 Ianuarie 2018 – 4 Februarie 2018.

Cel mai recent film semnat de Constantin Popescu (cunoscut pentru filme precum Portretul luptătorului la tinerețe, Principii de viață sau scurtmetrajul Porcul din Amintiri din epoca de aur) spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea, a declarat regizorul Constantin Popescu.

Presa internațională a primit cu entuziasm lansarea filmului Pororoca, iar cronicile la superlativ au plasat filmul românesc printre favoritele finalului de 2017, încă de la prima proiecție. Prestigioasa publicație Variety spune despre Pororoca că este un film cu o forță emoțională puternică care îl propulsează pe regizorul Constantin Popescu în rândul marilor regizori români. Screen Daily face o paralelă între personajul Tudor, jucat de Bogdan Dumitrache și Keane al lui Lodge Kerrigan -, un portret minunat al unei minți necruțate de durere. Canalul TCM a numit Pororoca drept un film colosal.

Revista de cinema eam Magazine spune despre film că este o demonstrație de mizanscenă, ce subliniază talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obișnuit al cinemaului practicat de conaționalii săi și ce atinge un pisc inedit al excelenței în cinemaul recent european, în timp ce EcoDiario vorbește despre modul în care regizorul reușește, prin Pororoca, "să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei". Despre vină, neputință și nebunie vorbește și El Diario Vasca, care spune despre Constantin Popescu că demontează prin Proroca o poveste în care durerea și disperarea prefațează năruirea emoțională a protagoniștilor. Cei de la Inperdibles spun despre Pororoca că este o dovadă a excelentului cinema românesc, povestea unei obsesii duse la extrem, cu o regie excelentă ce poartă semnătura lui Constantin Popescu.

Am vrut să explorez natura și trăirile umane, dar și granițele suferinței și ale autocontrolului. Povestea mea este doar una dintre posibilități. Dar cât de probabilă este o astfel de posibilitate? Ar fi interesant de găsit răspunsul la această întrebare. Și sper că Pororoca oferă răspunsul potrivit, limitându-ne, bineînțeles, la subiectul de față și felul în care acesta este tratat, a declarat regizorul Constantin Popescu.

Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de patru metri.

Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus răget puternic" sau "care poate distruge totul cu o furie intensă".

Pororoca este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l'image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul de Corina Stavilă, sound design de Mihai Bogos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top