Premieră pentru sistemul medical de stat din România realizată la Suceava

Vineri, 25 noiembrie, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculara la pacienți cu fistule arteriovenoase.

Premieră pentru sistemul medical de stat din România realizată la Suceava

Procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui. Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului a fost doctorul Georgios Angelopoulos, radiolog intervenționist la Spitalul Saint Joseph din Paris, cu experiență de peste 10 ani în tratamentul de mentenanță endovasculara a fistulelor arterio-venoase.

Compartimentul de Radiologie Intervențională este într-o continuă căutare și dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsă în echipa multidisciplinară nefrolog-chirurg vascular- radiolog intervenționist, va asigura, prin rutină procedurilor endovasculare de mentenanță a accesului vascular, o calitate crescută a vieții pacienților dializați, a declarat Mihai Jr. Crețeanu, medic primar radiologie intervențională.

După cum am mai menționat, unul din punctele forțe ale Spitalului Județean este multidisciplinaritatea. La acest moment, există o colaborare excelență între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională, astfel încât să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat. La pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă, trebuie efectuată de către medic o comunicare între o venă și o arteră, o fistula arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședințelor respective. Acest acces vascular, are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluția bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel încât este extrem de importantă menținerea și salvarea acestuia în momentul în care apar diferite complicații ce fac dificilă efectuarea dializei. Trebuie reținut că aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți. Odată cu această colaborare, începută anterior cu o serie de colegi din Compartimentul de Radiologie Intervențională de la Universitatea Yale, putem afirmă că rezolvarea endovasculara a stenozelor vasculare centrale sau periferice, este de acum accesibilă și la nivelul unității noastre. Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea și ulterior rezolvarea problemelor de abord vascular, a adăugat Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie și director medical al Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Conducerea spitalului și Consiliul Județean susțin necondiționat și permanent, prin investițiile făcute , folosirea celor mai bune tehnici medicale pentru a asigura nevoile tuturor pacienților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top