Promovarea sănătății mintale în școală – oportunitate de dezvoltare profesională pentru profesorii din învățământul preuniversitar

În luna ianuarie, în cadrul proiectului PROMEHS – Promovarea sănătății mintale în școală, Facultatea de Științe ale Educației (USV) organizează cursul de formare adresat profesorilor din învățământul preuniversitar.

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava fac parte dintr-un consorțiu european, format din universități și autorități publice din șapte țări europene, constituit pentru a elabora o linie de politică educațională menită să asigure promovarea sănătății mintale în școală, prin dezvoltarea unui curriculum validat științific.

Proiectul propune în această etapă un amplu demers de cercetare – acțiune, prin care, în vederea validării științifice, curriculum-ul elaborat este testat în cele șase țări europene (Italia, Letonia, Croația, Portugalia, Grecia și România), fiind implicați peste 600 profesori si peste 6.000 de elevi și părinți.

Din România participă aproximativ 160 de profesori din 15 unități de învățământ, majoritatea din județul Suceava (GPP Țăndărică Suceava, GPP Căsuța Piticilor Gura Humorului, G.P.P. Gulliver Suceava, Scoala Gimnazială Todiresti, Școala Gimnazială Miron Costin Suceava, Școala Gimnazială Jean Bart Suceava, Școala Gimnazială Bogdan Vodă Rădăuți, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu Dumbrăveni, Școala Gimnazială Episcop Melchisedec Ștefănescu Gîrcina, Școala Gimnazială AL.I. Cuza Fălticeni, Colegiul Tehnic Rădăuți, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Ion Luca Vatra Dornei, Colegiul Tehnic Lațcu Vodă Siret), care și-au exprimat disponibilitatea de a se implica în demersul constructiv de a identifica modalități explicite prin care sănătatea mintală poate fi promovată în școală.

Astfel, cei 160 de profesori urmează un program de formare structurat, susținut de către formatori specializați, pentru a dobândi abilități de facilitare a activităților de învățare socio- emoțională. Programul propune sesiuni interactive de formare, desfășurate on-line, prin care cursanții pot accesa cunoștințe în domeniul promovării învățării sociale și emoționale și rezilienței, precum și al prevenției tulburărilor emoționale și comportamentale, pot identifica tehnici de lucru cu elevii pentru abordarea explicită a competențelor sociale și emoționale în școală, pot reflecta la propriile experiențe profesionale așezate în contextul rezilienței și dezvoltării personale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top