Proștii sub clar de lună

Sâmbătă, 12 Mai 2018, începând cu ora 19:00, Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava te invită la premiera spectacolului intitulat Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu.

Proștii sub clar de lună

Regia: Anca Bradu. Scenografia: Maria Miu. Asistent de scenografie: Diana Mihaela Sav. Coregrafia: Mălina Andrei. Compoziția muzicală: Ovidiu Iloc. Light design: Lucian Moga. Regia tehnică: Vili Duțu.

În distribuție: Clara Popadiuc, Delu Lucaci, Răzvan Bănuț, Cătălin Ștefan Mîndru, Diana Lazăr, Bogdan Amurăriței și Constantin Tache Florescu.

Proștii sub clar de lună este construit pe povestea melodramatică cu iz parodic, ori pseudo-tragică a proștilor amorezi Gogu – Clementina, respectiv Emilian – Ortansa. Intriga se desfășoară într-un ritm dramatic alert și constă în desfacerea a două cupluri construite parcă în oglindă: șmecherul Gogu o părăsește pe cinstita Clementina, femeia plângăreață, iar pe de altă parte, femeia satanică Ortansa îl părăsește la rându-i pe onestul și incoruptibilul controlor financiar Emilian. Până la urmă, spectacolul este o poveste despre dragoste. Paradoxal acest control financiar care amenință prin toate implicațiile lui, este impulsul de care au toți nevoie, pentru a-și da seama că singura lor șansă este să învețe să aibă suflet, să simtă, să învețe să iubească cu adevărat.

Unul dintre cei mai spirituali dramaturgi români ai secolului trecut, asemănat adesea cu I. L. Caragiale, Teodor Mazilu s-a remarcat prin puterea sa de a câștiga publicul, în ciuda cenzurii severe din perioada regimului comunist. Savuros de subtilă, piesa Proștii sub clar de lună, pusă în scenă de Lucian Pintilie în 1963, la Teatrul Bulandra, a fost chiar interzisă pentru o vreme de autorități. După 1989, Teodor Mazilu devine unul dintre cei mai jucați și îndrăgiți dramaturgi români.

Anca Bradu, regizorul spectacolului, este o reputată regizoare de teatru din România. Este conferențiar universitar dr. la Universitatea Naţională de Teatru şi de Artă Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Departamentul Regie de teatru. A montat spectacole la cele mai importante teatre din țară, dar și pe scene europene din Finlanda, Serbia și Ungaria. Sucevenii au văzut în anii trecuți spectacole semnate de Anca Bradu – De ce Hecuba?, producție a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și Cabaretul Dada, producție a Teatrului Regina Maria”din Oradea, ambele jucate la Suceava în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec.

Constantin Tache Florescu este un cunoscut actor, subtil și talentat, cu o foarte bună comunicare cu tinerii. A absolvit Academia de Teatru si Film din București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea. După roluri de mare succes în teatru și cinematografie, Constantin Tache Florescu a devenit la rândul său profesor de actorie, pregătind generații de studenți la Universitatea Hyperion. Unul dintre cele mai recente filme la care a lucrat este Scurtcircuit, de Cătălin Saizescu, ajuns recent și la Suceava. Acum lucrează alături de actorii Teatrului Municipal Matei Vișniec la spectacolul Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu.

Acces: 25 lei.

1 thought on “Proștii sub clar de lună”

  1. Pingback: Zilele Teatrului Matei Vișniec

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top